Спеціальні потреби

Компанія МакДональдз прийняла на роботу 50 тисяч нових працівників


На початку тижня біля ресторанів МакДональдз в Америці відбувалося щось неймовірне. Десятки тисяч американців вишукались у нескінчені черги, втім прийшли вони не за гамбургером та смаженою картоплею, а за роботою. Минулого місяця керівництво мережі оголосило, що відкриває 50 тисяч робочих місць.

«Що ж, буду підсмажувати котлети – ніяких проблем!» – каже один з шукачів роботи.

«Вчора ввечері готувався, як до першого дня в школі, прасував одяг», – говорить інший.

Не таким американці бачили відновлення економіки. Насправді, за останній рік кількість людей, які працюють за мінімальну зарплатню, зросла на 840 тисяч. Втім, від Клівленда, до Сіеттла та Денвера тисячі безробітних вишукались у черги отримати роботу в одній з найбільших мереж їжі швидкого приготування – компанії МакДональдз. П’ятдесяти тисячам з них пощастить.

«Мені всі сказали – ти занадто гордий працювати у МакДональдз! Напевно я хочу довести, що це не так», – говорить Джон Родріґез.

Бізнес з ландшафтного дизайну Родріґеза не встояв під час економічного спаду у місті Денвер. Минулого вересня його дружина Джинін також втратила роботу. Джон вже продав все своє приладдя, наступний крок – здавання крові за гроші, каже він. Тому сьогодні він подає заявку на роботу з зарплатою у вісім доларів за годину, щоб прогодувати своїх чотирьох дітей.

«Дуже важко прожити на таку зарплатню, але з іншого боку я взагалі нічого не заробляю, чим я зовсім не пишаюсь», – каже Джон.

Втім, робота в МакДональдз далека від американської мрії. Початкова зарплата на кухні – 17 тисяч на рік, для порівняння - межа бідності для родини з двома дітьми становить 22 тисячі. А економічно стабільною вважається ситуація такої родини, прибуток якої складає не менше 58 тисяч, підрахували експерти.

«Важко сказати, що така робота може когось задовольнити», – зауважує економіст Донна Аддіксон.

Втім керівництво компанії каже, що їх менеджери заробляють від 20 до 50 тисяч на рік. Ті ж, хто за ліцензією відкрили власний ресторан МакДональдз, мають середній щорічний обіг у два мільйона доларів, а половина з цих власників починала з роботи на кухні. Навіть президент МакДональдз тридцять три роки тому смажила для клієнтів картоплю.

«Навіть в найсміливіших своїх мріях я себе не уявляла на цьому місці», – зізнається Філдс.

Історія Лаванди Ларсон також успішна. Лише минулого року, втративши роботу, вона почала працювати у МакДональдз. Сьогодні вона заробляє 35 тисяч у відділу маркетингу.

«Ти постійно рухаєшся, ростеш. Стільки менеджерів та навіть власників ресторанів починали з роботи на кухні та біля каси», – каже Ларсон.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG