Спеціальні потреби

Польща чекає документів з Росії для розгляду екстрадиції українця


Польський міністр закордонних справ Яцек Чапутович сказав, що деякі держави часом зловживають системою Інтерполу
Польський міністр закордонних справ Яцек Чапутович сказав, що деякі держави часом зловживають системою Інтерполу

Активіст українських радикальних рухів і ветеран війни на Донбасі Ігор Мазур після затримання у Польщі очікує рішення щодо можливої екстрадиції до Росії, де його підозрюють в участі у війнах у Чечні 1994 - 2000 р.

Мазура затримали у суботу 9 листопада при в'їзді на територію Польщі на вимогу Росії, поширену через мережу міжнародної поліційної організації Інтерпол.

І Україна, і Росія є сторонами домовленостей в межах Інтерполу, і прикордонні служби зобов’язані затримувати осіб у списках.
Яцек Чапутович

Польські судові органи відпустили його у неділю на поруки генерального консула України у Любліні.

Ігор Мазур зобов’язаний перебувати на території Польщі до часу, коли буде винесене остаточне рішення щодо його долі.

Українські урядовці звинуватили Москву у використанні Інтерполу з політичною метою і заявили, що домагаються зняття звинувачень та повернення Мазура додому.

Пояснення Польщі

“Рішення було прийняте прикордонниками, які не мають інформації про те, ким є особа, що перебуває у списках Інтерполу. І Україна, і Росія є сторонами домовленостей в межах Інтерполу, і прикордонні служби зобов’язані затримувати осіб у списках”, - цитує польського міністра закордонних справ Яцека Чапутовича інформаційне агентство РАР.

Польський міністр висловив застереження, що “часом країни - учасниці Інтерполу зловживають можливостями міжнародного ордеру на арешт” і наголосив, що справа буде вирішена відповідно до міжнародних законів.

Речниця окружної прокуратури в Любліні Аґнєшка Кемпка сказала, що для розгляду вимоги про екстрадицію польська сторона очікує відповідних документів з Росії.

Ігор Мазур, Люблін 10.11.2019
Ігор Мазур, Люблін 10.11.2019

Слухання справи у польському суді може початися у вівторок 12 листопада.

Затриманий ветеран

Ігор Мазур є заступником голови партії УНА-УНСО (Українська Національна Асамблея - Українська Націоналістична Самооборона), а раніше очолював київське територіальне відділення організації Правий Сектор.

Росія офіційно оголосила ті організації екстремістськими.

З травня 2014 року Мазур воював сході України проти підтримуваних Росією формувань у якості добровольця, а 2015 року став військовослужбовцем і був звільнений зі служби у листопаді 2016 року.

За нами клопітка робота і боротьба за те, щоб Ігор повернувся в Україну...
Андрій Дещиця

Відповідаючи на запитання журналістів у Польщі, Мазур повідомив, що ще 2000 року Росія внесла його ім’я до списку осіб, підозрюваних у скоєнні злочинів у Чечні, до яких, як сказав затриманий, він не причетний.

За словами Мазура він був у Чечні, але не брав участі у бойових діях, а в якості журналіста збирав інформацію для прес-центру Вільний Кавказ.

Мазур додав, що згідно з такими ж звинуваченнями у Росії були затримані та засуджені до 20 і 25 років ув’язнення українські громадяни Микола Карпюк та Станіслав Клих, які повернулися в Україну у вересні в результаті російсько-українського обміну в’язнями.

Україна обурена арештом

"Далі за нами клопітка робота і боротьба за те, щоб Ігор повернувся в Україну і щоб Росія перестала використовувати інструмент Інтерполу для пошуку тих людей, які їй невигідні або які є її ворогами", – сказав в інтерв’ю Радіо Свобода посол України у Польщі Андрій Дещиця.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков також звинуватив Москву у використанні Інтерполу для політичних переслідувань.

Аваков сказав, що надіслав до Інтерполу офіційну скаргу, звинувачуючи Росію у порушенні положень тієї міжнародної організації, які забороняють безпідставні переслідування, а також втручання у військові, політичні, релігійні та расові питання.

Дивіться також: Жінки в американському війську: історія ветеранки Другої світової війни

Жінки в американському війську: історія ветеранки Другої світової війни. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:21 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG