Спеціальні потреби

Влада знесла наметове містечко підприємців у Києві


Майдан Незалежності
Майдан Незалежності

У п'ятницю зранку українські правоохоронні органи знесли встановлене підприємцями наметове містечко на центральній площі Києва. За повідомленням МВС, Майдан Незалежності розчистили співробітники відділу Державної виконавчої служби, які виконали рішення Окружного адміністративного суду столиці. Керівнцтво відомства пояснило свої дії необхідністю підготувати центр Києва до новорічних свят.

В учасників протестів вилучили намети, похідні кухні та інше майно. За даними міліції, порушень правопорядку під час операції не було – підприємці не чинили спротиву діям правоохоронних органів.

В правлячій Партії регіонів висловилися за припинення протестів, оскільки напередодні парламент виконав основні вимоги підприємців. Голова парламентського Комітету з питань податкової та митної політики Віталій Хомутиннік каже, що найбільш суперечливу новацію про обмеження дії спрощеної системи ведення бізнесу взагалі виключили з документа.

«Відповідно до чинного законодавства для середнього та малого бізнесу, діючою залишається система спрощеного податкового обліку, а також залишена пропозиція щодо податкових канікул, згідно з якою податок на прибуток буде залишатися у суб’єктів господарювання для розвитку власного бізнесу», – заявив політик.

На думку Хомутинніка, після ухвалення Податкового кодексу в новій версії підстав для продовження акцій немає:

«Ті пропозиції, які ми враховували раніше лише частково, сьогодні взагалі зняті у зв’язку з виключенням найбільш дискусійного розділу з Податкового кодексу взагалі. Реальних економічних причин для протестів підприємців уже немає».

Водночас із критикою дій влади виступила парламентська опозиція. Заступник голови Верховної ради, один з лідерів партії «Батьківщина» Микола Томенко назвав знесення наметового містечка порушенням конституційного права громадян на мирні протести. За словами політика, опозиція планує звернутися до генерального прокурора із вимогою провести розслідування і покарати відповідальних посадовців. Томенко висловив готовність надати в розпорядження слідчих відеоматеріали із доказами протиправних дій правоохоронних органів.

«Це все виглядає таким чином, що (очевидно за наказом влади) міліція може не лише ліквідовувати акції протесту, а й забирати та заарештовувати всіх тих, хто їй не подобається», – цитує Томенка офіційний партійний сайт.

В міліції заперечили застосування сили проти мешканців наметового містечка. В МВС повідомили, що працівники міліції «забезпечували охорону громадського порядку під час виконання судового рішення про знесення наметового містечка на Майдані Незалежності». В міністерстві також стверджують, що нікого із мітингувальників не затримували.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG