Спеціальні потреби

Опозиція погрожує владі страйком, а пересувний майдан відвідав резиденції чиновників


Опозиція погрожує владі страйком
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:29 0:00

Опозиція погрожує владі страйком

Шосту неділю поспіль на Майдані Незалежності зібралося велелюдне народне віче. Учасники ухвалили новий програмний маніфест Всеукраїнського об’єднання «Майдан», пригрозили владі страйком та антикорупційними викриттями, а також навідалися з автопробігом до кількох заміських маєтків можновладців.

«Солідарність проти терору». Під таким гаслом велелюдний Майдан вийшов на шосте народне віче. Вимога покарати виконавців та замовників репресій досі не почута і залишається основною. Лідер ВО «Батьківщина» Арсеній Яценюк та лідер партії «Удар» Віталій Кличко озвучили нові програмні завдання об’єднання: полювання на офшорні рахунки корупціонерів з уряду та післяноворічний страйк.

«Ми почнемо полювання на українських корупціонерів по всьому світу. Їм не вдасться сховати народні гроші. Український бюджет повинен повернути кошти, які розікрав Азаров, адміністрація Януковича і вся ця свора. І ми розпочнемо розслідування по всьому світу по відношенню до корупціонерів з уряду Азарова і членів їх сімей», заявив зі сцени Майдану Арсеній Яценюк.

«Ми оголошуємо страйк після свят. Після свят уся країна повинна сказати про своє ставлення до цього президента, до цього уряду, якщо вони не хочуть нас чути», погрозив Віталій Кличко.

Поки зі сцени на Майдані Незалежності звучали промови ораторів, на Європейській площі почала формуватися автомобільна колона, яка згодом стала частиною авто, вело та пішого руху до резиденцій президента, прем'єр-міністра та спікера Верховної Ради. Біля резиденції Віктора Януковича в Межигір'ї протестувальників зустріли посилені наряди внутрішніх військ і заблоковані важкою технікою дороги. Суд заборонив масові акції на території села Нові Петрівці. Як пояснив речник Міністерства Внутрішніх Справ Київської Області Микола Жукович, на прохання голови сільської ради.

“Пішки, будь-ласка йдіть, ми вам не забороняємо. Це зроблено, щоб автомобілі тут не паркувалися, а паркувалися вздовж дороги. Про це попросив селищний голова”, заявив Жукович учасникам акції та журналістам.

Однак, кордон не став бар'єром для велосипедистів. Сотні людей на двоколісних машинах організовувалися через соціальні мережі. Один з них, Володимир, пояснив чому приїхав на протест.

“Я приїхав відвідати резиденцію нашого гаранта, заявити, що ми є і щоб він нас уважно слухав. Вимоги громадянського суспільства і вимоги євро майдану”.

Згодом протестувальники зсунули з дороги вантажівки, що перегороджали шлях і впритул наблизилися до Межигір'я. Євромайдан змінює тактику, свої вимоги незадоволені політикою уряду будуть висловлювати безпосередньо біля помешкань чиновників, говорить громадський активіст Єгор Соболєв.

“Революція шукає ефективні шляхи перемоги. Все більше людей розуміють, що стояння на Майдані ні до чого не призведе. Ця влада ніколи не почує мирний протест і ніколи не зміниться в результаті мирного стояння в таборі. Більше того, вона буде розглядати цей табір, як мішень для нападів. Люди шукають, як діяти ефективніше, щоб дезорганізовувати владу, щоб збільшувати кількість наших прихильників, щоб втілювати енергію величезної кількості людей в перемоги. Автомайдан, один із способів, який показав свою ефективність. Він приходить додому до цих мародерів, які звикли відгороджуватися охоронцями і беркутами”, підсумовує Соболєв.

Активісти кажуть, що це також реакція на репресії влади та напади бандитів на учасників мирних протестів.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG