Спеціальні потреби

Макрон прокоментував підсумкову заяву G20


Президент Франції Еммануель Макрон виступає під час прес-конференції після саміту G20 у Нью-Делі 10 вересня 2023 року. Ludovic MARIN / AFP
Президент Франції Еммануель Макрон виступає під час прес-конференції після саміту G20 у Нью-Делі 10 вересня 2023 року. Ludovic MARIN / AFP

Група країн G20 була заснована для вирішення міжнародних економічних, а не політичних питань, тож не обов'язково є майданчиком, де можна очікувати дипломатичного прогресу у війні Росії в Україні.

Так президент Франції Еммануель Макрон прокоментував фінальну декларацію, в якій лідери країн висловили підтримку Україні, але не засудили дії Москви. Натомість там лише підкреслили людські страждання, спричинені насильством, і закликали всі держави світу не застосовувати силу для захоплення території.

Макрон, якого цитує агенство Reuters, додав, що декларація не була дипломатичною перемогою Росії: "Ця зустріч G20 ще раз підтверджує ізоляцію Росії. Сьогодні переважна більшість країн G20 засуджують війну в Україні та її вплив".

Як підкреслює AFP, лідери "Групи 20", куди входять зокрема США, ЄС, Росія і Китай, не можуть дійти згоди з багатьох питань, зокрема щодо російської агресії, й Індія тиснула на представників, щоб узгодити спільну заяву, яка засуджувала використання сили заради територіальної вигоди, але ухилялася від прямої критики Росії.

Напередодні міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, який представляв там Кремль замість президента Путіна, на арешт якого видав ордер Міжнародний кримінальний суд, заявив, що Росії начебто вдалося запобігти спробам Заходу "українізувати" порядок денний саміту.

Напередодні речник МЗС України Олег Ніколенко підкреслив: "Ми вдячні партнерам, які намагались включити в текст сильні формулювання. Але в питанні агресії Росії проти України G20 нема чим пишатися".

Раніше Голос Америки повідомляв, що деякі оглядачі засудили той факт, що на саміт не був запрошений президент України Володимир Зеленський.

У неділю Моді офіційно закрив саміт, запропонувавши ще одну зустріч лідерів G20 у листопаді по відеозв'язку, що відкриє можливість приєднання Путіна і китайського лідера Сі Цзіньпіна, який також не був на зустрічі.

Моді також передав церемоніальний молоток президенту Бразилії Луїсу Інасіо Лула да Сілва, чия країна головуватиме в блоці в грудні.

"Ми не можемо дозволити, щоб геополітичні питання ізолювали порядок денний дискусій G20, – сказав Лула, маючи на увазі суперечки навколо війни Росії в Україні. - Ми не зацікавлені в розділеній G20. Нам потрібні мир і співпраця замість конфлікту".

Лула також сказав, що Путін зможе вільно відвідати захід наступного року в Ріо-де-Жанейро, попри те, що Бразилія ратифікувала статут Міжнародного кримінального суду, що хоче притягти Путіна за воєнні злочини: "Якщо я буду президентом Бразилії, і якщо він приїде до Бразилії, його ніяк не заарештують".

У статті використано матеріали Reuters, AFP

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

XS
SM
MD
LG