Спеціальні потреби

Львівське протистояння: далі буде?


Анатолій Могильов
Анатолій Могильов

В Україні продовжують обговорювати причини та наслідки львівських заворушень. Своїм баченням інциденту поділився у п’ятницю міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов. Виступаючи з трибуни Верховної Ради, міністр заявив, що роботою своїх підлеглих у Львові 9-го травня задоволений: мовляв, міліція діяла професійно і не допустила кровопролиття. Закинути правоохоронцям, за його словами, можна хіба що надмірну м’якість. Могильов висловився за те, щоб МВС отримало повноваження на жорсткіші дії щодо екстремістських елементів.

При цьому екстремістів головний міліціонер побачив виключно серед прихильників «Свободи». Могильов повторив офіційну версію про українських націоналістів як єдиних ініціаторів провокацій у Львові. Він категорично заперечив, що на День перемоги сюди з’їхалися проросійські радикали з Севастополя, Одеси і Криму. Як випливає зі слів міністра, представники «Родины» і «Русского единства» дослухались до рішення львівського суду про заборону масових акцій і залишилися сидіти вдома, а червоні радянські прапори носили по Львову... самі ж «свободівці». Як він повідомив, міліція затримала кількох таких громадян, що мали при собі посвідчення ВО «Свобода» і червоний прапор.

Що ж до стрільця, який поранив з травматичного пістолета активіста «Свободи», то Могильов зауважив, що громадяни мають право застосовувати травматичну зброю для самооборони.

Звіт міністра про львівські події викликав обурення опозиції. Могильов вигороджує провокаторів із проросійських організацій, у цьому основний сенс його звіту, – заявив у парламенті представник БЮТ Сергій Соболєв. А інший бютівець Олександр Гудима порадив головному міліціонеру піти у відставку, бо той не виконав указ президента і не вивчив українську мову. Роздратування львів’янина Гудими спричинило те, що Могильов під час виступу неправильно відмінював назву міста і 11 разів повторив «Львівом» замість «Львовом».

В очах опозиції львівські події виглядають не так, як їх подає Могильов. У тому ж БЮТі вину за спалах насильства у Львові покладають на центральну владу з її провокаційним законопроектом про червоний прапор. А Львівська обласна рада, напередодні звіту міністра у парламенті, видала заяву, в якій стверджує: коріння провокацій виходить за межі України. «9 травня у Львові відбулася цинічна провокація. Чинна влада показала, що працює за кремлівським сценарієм, написаним у ФСБ. Вона працює на загострення суспільних протиріч та на розкол України», – мовиться у заяві.

А тим часом Віктор Янукович всіляко дистанціюється від скандалу. Президент досі не підписав закон про червоний прапор, який і став причиною конфлікту. За повідомленнями ЗМІ, глава держави схиляється до того, щоб скласти вину за те, що сталося, на львівського губернатора Михайла Цимбалюка (тим більше що той, під тиском громади, уже написав заяву про відставку). Прийняти остаточне рішення щодо Цимбалюка Янукович пообіцяв, щойно дасть свій висновок робоча група Генпрокуратури, яка зараз працює у Львові.

«Це, як виглядає, його велика провина. Тому я розберуся до кінця. І як тільки ми одержимо висновок, буде прийнято рішення», – сказав президент журналістам у п’ятницю.

А тим часом Львову загрожує нове жорстке протистояння. 22 червня, у день нападу Німеччини на СРСР, комуністи анонсували масовий виїзд до Львова своїх активістів під червоними прапорами. Про готовність зустріти непроханих гостей у Львові уже заявили прибічники «Свободи». Партія регіонів закликала своїх союзників з Компартії не вдаватися до дій, що провокують конфлікти.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG