Спеціальні потреби

Луценко зустріне новий рік у Лук’янівському СІЗО


Юрій Луценко за ґратами
Юрій Луценко за ґратами

Схоже, що новий рік Юрій Луценко зустрічатиме у лихої слави Лук’янівському СІЗО. Про те, що заарештованого екс-міністра внутрішніх справ перевели зі слідчого ізолятора СБУ в Лук’янівський, випадково довідались народні депутати від опозиції.

У вівторок соратники Луценка пікетували офіс уповноваженої з прав людини, вимагаючи захистити опозиціонера. У зверненні до омбудсмена народні депутати Олесь Доній, Юрій Гримчак, Володимир Ар’єв, Юрій Стець та Андрій Павловський зажадали від Ніни Карпачової взяти під особистий контроль справу Луценка, заарештованого, як вони стверджують, на незаконних підставах, за політичним замовленням
.
Проте Карпачової, якій призначалося звернення, не виявилось на місці. Як сказав депутатам її представник Валерій Терец, омбудсмен саме вирушила до Лук’янівського слідчого ізолятора, куди перевели заарештованого екс-міністра. Пізніше новину підтвердила сама Карпачова. Вона повідомила, що Луценка оселили в тримісній камері – разом із колишнім міліціонером та колишнім працівником прокуратури.

Тимчасом «посадка» Луценка не тішить Бориса Колесникова, який давно грозився запроторити свого ворога в тюрму – у відплату за власну «посадку» у 2005 році. В інтерв’ю журналістам у Донецьку віце-прем’єр-міністр сказав, що до ув’язнення Луценка ставиться «ніяк». «Щоб це тішило самолюбство – це треба мати хвору психіку», – зауважив Колесников.

А поки колишній головний міліціонер у камері Лук’янівського СІЗО вивчає матеріали своїх кримінальних справ, Генпрокуратура взялася розслідувати справу про бійку в парламенті 16 грудня. Як відомо, справу порушено не за фактом побиття депутатів від БЮТ, які блокували трибуну, а проти самих потерпілих – за перешкоджання роботі Верховної ради.

У вівторок на допит до ГПУ викликали першого свідка у цій справі. Ним виявився лідер опозиційної партії «За Україну!» В’ячеслав Кириленко. Чому ГПУ вирішила допитати саме його, Кириленко не знає. В подіях 16 грудня він участі не брав і навіть не був присутній. Тому депутат, коментуючи напередодні свій виклик до прокуратури, очікував, що його викликають в іншій справі – про події в парламенті 27 квітня, під час ратифікації «Харківських угод».

Коментуючи сьогоднішні відвідини слідчого, Кириленко припустив, що йдеться про загальну тенденцію залякування опозиції. «Думаю, що є загальна тенденція, яка покликана зробити опозицію більш стриманою у своїй поведінці у Верховній раді. А це вже не питання правоохоронних органів, а питання політичних свобод в Україні», – сказав політик журналістам.

Опозиція не полишає надії зупинити маховик репресій. Депутати збирають підписи, щоб 31 грудня провести позачергове засідання парламенту на тему можливого вибіркового застосування владою кримінального законодавства щодо політичних опонентів. Щоб скликати позачергове засідання, потрібно 150 депутатських підписів. Фракція комуністів уже заявила, що не підтримує ідею.

А тим часом дехто з самих опозиційних політиків застерігає, що «новорічно-різдвяні репресії» лише починаються. Песимісти прогнозують нові гучні арешти в святковий період, коли українці воліють відпочивати від політики, а всі політичні ток-шоу ідуть на канікули.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG