Спеціальні потреби

Хворого Луценка не відпустили лікуватися


Хворого Луценка не відпустили лікуватися
Хворого Луценка не відпустили лікуватися

У СІЗО не лікують, до лікарні не відпускають. Печерський райсуд Києва, який після довгої перерви відновив слухання у справі екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, мав продовжити допитувати свідків. Натомість основним питанням розгляду стало здоров’я підсудного, стан якого, за твердженням захисників, різко погіршився.

Упродовж тритижневої перерви, оголошеної наприкінці серпня для лікування арештанта, Луценко медичної допомоги не отримував. «За ці три тижні я ніякого лікування не отримав», – заявив екс-міністр. Як він додав, проводились лише додаткові обстеження. «Мене не лікують, мене мацають», – поскаржився ув’язнений опозиціонер.

У зв’язку зі станом здоров’я Луценка адвокати подали клопотання про зміну для нього запобіжного заходу на будь-який, не пов'язаний з триманням під вартою.

Головуючий суддя Сергій Вовк клопотання відхилив. За його висновком, захист не навів достатніх аргументів для звільнення підсудного з-під арешту.

Суддя так само відмовив Луценку в лікуванні у стаціонарі. За словами Вовка, суд не вирішує питань охорони здоров’я осіб, що перебувають у СІЗО, оскільки це компетенція адміністрації СІЗО. Суддя лиш порадив пенітенціарній службі звернути пильнішу увагу на стан здоров'я підсудного.

Судовий розгляд проходив вкрай емоційно та на підвищених тонах. Сторони сварилися, дійшло навіть до нецензурних висловів і прокльонів. Коли державне обвинувачення заявило, що підтверджень діагнозу «цироз печінки» немає, Луценко не стримав емоцій та обізвав прокурорів «брехунами» і «мерзотою», додавши ще кілька міцних висловів. Обурилась і його дружина Ірина, яка закликала на прокурорів Божу кару та в сльозах залишила залу суду.

Як відомо, 1 вересня Ірина Луценко повідомила, що в її чоловіка виявлено цироз печінки. 16 вересня Юрій Луценко був доправлений до Київського консультативно-діагностичного центру для обстеження. Цього ж дня служба виконання покарань заявила про буцімто задовільний стан здоров’я екс-міністра. Натомість сам Луценко переконаний, що його справжній діагноз хочуть приховати, аби, за його словами, він «гнив у СІЗО, поки печінка вмре».

Судові слухання в справі Луценка поновляться в середу 21 вересня. А тим часом захисники іншої VIP-ув'язненої – Юлії Тимошенко – також побоюються за її здоров'я. Днями адвокати повідомляли, що у слідчому ізоляторі екс-прем'єрка підхопила ангіну. Нині ж їм стало відомо, що по сусідству з камерою, де утримується Тимошенко, знаходиться медчастина СІЗО, в якій лікують арештантів з відкритою формою туберкульозу. «Це ставить під загрозу життя і здоров'я Юлії Тимошенко», – заявив її екс-адвокат Сергій Власенко.

Водночас розгляд законів про декриміналізацію статей щодо перевищення влади, за якими судять опозиціонерів, відкладається. Як повідомив на погоджувальній раді в понеділок спікер Володимир Литвин, почекати вирішили самі ж автори законопроектів, оскільки відчувають, що достатньої підтримки немає.

Ініціатива опозиційних фракцій надіслати суддям листа від Верховної Ради з проханням звільнити Тимошенко і Луценка поки що також не мала успіху. Фракція Партії реґіонів не поспішає підписуватись під цим листом. Як заявив лідер фракції Олександр Єфремов, лист – це документ політичний, і фракції з цього приводу необхідно порадитись.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG