Спеціальні потреби

 В Білому домі реагують на рішення країн надати літаки Україні. Генерали вказують на обмежену роль літаків у цій війні


Фото часів війни у Перській затоці, 1991р. AP Photo/Michel Lipchitz
Фото часів війни у Перській затоці, 1991р. AP Photo/Michel Lipchitz

"Це суверенні рішення будь-якої країни і ми поважаємо це суверенне рішення". Так координатор Ради національної безпеки США зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі прокоментував рішення Польщі та Словаччини надати Україні літаки Міг-29 Україні. Кірбі наголосив, що ці рішення не матимуть впливу на позицію США щодо F-16.

Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram.

Ні, це не матиме жодного впливу на прийняття наших власних рішень, коли справа стосується F-16.
Джон Кірбі

Кірбі привітав загальну оборонну підтримку України з боку Польщі та Словаччини. Він вказав, що Словаччина “надзвичайно потужно підтримує” зусилля союзників у допомозі Україні і зауважив: “Ми знали, що уряд Словаччини планував зробити це, тому немає жодного здивування, і ні, це не матиме жодного впливу на прийняття наших власних рішень, коли справа стосується F-16”.

У ВПС США, тим часом, вказують на обмежену роль літаків у війні Росії проти України. В четвер генерал Джеймс Гекер, командувач ВПС США в Європі заявив на симпозіумі Асоціації повітряно-космічних сил, що “ВПС Росії все ще мають винищувачі, які вони могли б використати для війни, як і Україна, але є проблема”, - цитує командувача видання Insider.

“І проблема полягає в тому, – каже генерал, – що як російські, так і українські успіхи в інтегрованій протиповітряній і протиракетній обороні зробили використання цих літаків здебільшого марним. Їх не можна задіяти повною мірою, тому що вони не можуть підійти на достатню відстань та забезпечити безпосередню підтримку з повітря".

Україна втратила у війні понад 60 літаків, а Росія — понад 70. 
генерал Джеймс Гекер

За оцінками генерала, Україна втратила у війні понад 60 літаків, а Росія — понад 70.

Упродовж року війни ні російська, ні українська авіація не змогли встановити перевагу в повітрі над Україною. У результаті, жодна сторона не в змозі забезпечити належну підтримку з повітря своїм військам на лінії фронту, - пише Insider та цитує висловлювання керівництва ВПС США про те, що американські пілоти і наземні війська, ймовірно, можуть зіткнутися з подібною ситуацією в майбутньому.

За словами генерала Чарльза Брауна, начальника штабу ВПС США, відсутність близької повітряної підтримки для російських і українських військ і активна протиповітряна оборона, яка їй і перешкоджає, відрізняє хід війни Росії проти України від того, з чим стикалися війська США в останніх війнах.

Більш смертоносна війна

Видання також цитує генерала Марка Келлі, який керує підготовкою пілотів-винищувачів США. Він зокрема сказав про операцію «Буря в пустелі» 1991 року, яка супроводжувалася шеститижневою повітряною кампанією під проводом США зі знищення іракської авіації та протиповітряної оборони.

Генерал порівняв “Бурю в пустелі” з бойовими діями в Україні, де точаться смертоносні артилерійські бої. Втрати, за словами Келлі, високі, «оскільки ніхто не встановив перевагу в повітрі і не зміг знищити ППО».

Як писав Голос Америки, "найсмертоносніший пілот F-16" американської авіації підполковник у відставці Ден Гемптон, колишній гендиректор приватної військової компанії MVI International в інтерв'ю Голосу Америки розповів про те, чому українському уряду, на його думку, варто розглянути варіант із залученням приватних військових льотчиків для захисту українського неба.

Дивіться також:

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG