Спеціальні потреби

Підприємницький Майдан зібрав 20 тисяч протестувальників


Протест на Майдані у Києві
Протест на Майдані у Києві

У Києві повіяло справжнім Майданом. Акція протесту підприємців – хоч і не настільки потужна і без партійних гасел – жваво нагадала часи Помаранчевої революції.

Мітинг у четвер у центрі столиці вийшов велелюдним. За оцінками міліції, кількість протестувальників зранку досягла 6 тисяч. Упродовж дня юрба постійно прибувала, сягнувши, за оцінкою організаторів, 20 тисяч людей.

При цьому, як стверджують мітингувальники, велика частина підприємців фізично не змогла дістатися на протести до Києва через перешкоди з боку ДАІ. На те, що автоінспекція залякала перевізників, пригрозивши відібрати ліцензії, і ті скасували рейси до Києва, скаржились, виступаючи зі сцени, підприємці з багатьох регіонів. Обурений Майдан відреагував на це новою вимогою – про відставку міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова.

Натомість у Міністерстві внутрішніх справ заперечили інформацію про те, що ДАІ не пускає автобуси на мітинг, і зажадали підтверджень у вигляді номерних знаків державтоінспекторів.

Економічна вимога підприємницького Майдану залишається незмінною – ветування президентом нового Податкового кодексу. Щоб наочніше донести свою вимогу до глави держави, протестувальники опівдні під бій барабанів рушили колоною з Хрещатика на Банкову. Колона з 3 тисяч людей дійшла до адміністрації президента, підходи до якої перекрито залізними міліцейськими щитами, а відтак повернулася назад на Майдан Незалежності.

А в цей час у президентській адміністрації почалися переговори між представниками страйкуючих підприємців і владою. Після вчорашніх чуток про розкол серед протестувальників та про те, що переговори ведуть особи без повноважень, підприємці призначили групу з 8 переговірників. До групи увійшли, зокрема, голови ради підприємців при опозиційному уряді Оксана Продан і народний депутат від БЮТ Михайло Волинець. В адміністрації вони зустрілися з першим заступником глави АП Іриною Акімовою. Як повідомила посадовець на зустрічі з підприємцями, Податковий кодекс, ухвалений парламентом, до адміністрації президента ще не надходив. Його начебто мають передати главі держави лише в п’ятницю увечері. Як випливає зі слів Акімової, лише після цього президент візьметься до аналізу документа, аби прийняти остаточне рішення – ветувати його чи підписати.

Слова про те, що Віктор Янукович може заветувати Кодекс, приписували раніше заступниці глави АП Ганні Герман. Проте сама Герман у четвер поквапилась спростувати ці повідомлення, назвавши їх «маніпуляціями».

А тим часом акція проти ухвалення нового Податкового кодексу стає дедалі масштабнішою. У четвер, окрім столиці, мітингували підприємці обласних центрів по всій України. Мітинги відбулися, у тому числі, у вотчині Партії регіонів, на Сході України – у Харкові, Запоріжжі, Донецьку.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG