Спеціальні потреби

Коаліційні сили масово обстріляли військові об’єкти в Лівії


Ракетний обстріл лівійських урядових сил
Ракетний обстріл лівійських урядових сил

У суботу понад 110 ракет класу «Томагавк» з переважно з американських та британських підводних човнів влучили по 20 об’єктах, які становили найбільшу загрозу силам коаліції та цивільному населенню, серед яких були і об’єкти лівійської протиповітряної оборони. Ракети були запущені з бойових човнів, що наразі перебувають у Середземному морі, досягнувши цілей вже за годину.

У неділю ж зранку американський винищувач В-2 завдав удару по одному з найбільших лівійських летовищ.

Перед запуском американських ракет 20 французьких винищувачів пролетіли над охопленим повстанцями Бенгазі, обстрілявши бронетранспортери та танки урядових сил. Втім сам Каддафі залишається непохитним. «Якщо США хочуть затяжної війни, вони її отримують», – сказав він по телефону одному з національних телеканалів. Біля своєї резиденції, а також інших стратегічних об’єктів він зібрав своїх прихильників, у тому числі жінок та дітей, створивши таким чином людський щит. Президент Обама застеріг лівійського лідера проти використання такої тактики:

«Ми просто не можемо спокійно стояти осторонь, коли тиран говорить своєму власному народові, що пощади не буде, а тимчасом урядові війська нападають на власні міста».

Сили коаліції не планують нападів східніше міста Сірт, де позиції повстанців залишаються сильними. Єдина мета цієї фази військової операції, кажуть вони – захист цивільного населення від Каддафі. Втім, кажуть американські військові, це лише перша фаза. Як зазначив голова об’єднаного комітету начальників штабів адмірал Майк Маллен – наступний етап – встановлення забороненої для польотів зони:

«Перші операції пройшли дуже успішно. У небі за останні два дні не з’явилося жодного літака чи вертольота Каддафі. Так що фактично, заборонена для польотів зона вже встановлена».

У наступні кілька днів, додав Маллен, американські військові передадуть командування операцією, що отримала назву «Одіссея світанок» одному з партнерів по коаліції, в яку входять Великобританія, Франція, Канада та Італія. США відтак обмежаться наданням розвідданих блокадою військових сигналів, повітряною дозаправкою та гуманітарною допомогою.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG