Спеціальні потреби

Італія виступає посередником між лівійськими повстанцями та урядом


Міністр закордонних справ Італії Франко Фраттіні (праворуч) та заступник голови Перехідної національної ради Лівії Алі аль-Ессаві.
Міністр закордонних справ Італії Франко Фраттіні (праворуч) та заступник голови Перехідної національної ради Лівії Алі аль-Ессаві.

Міністр закордонних справ Італії Франко Фраттіні у п’ятницю повідомив про дипломатичні зусилля з боку Італії спрямовані на подолання кризи в Лівії. Заява пролунала в п’ятницю після зустрічі із Алі аль-Ессаві, заступником голови Перехідної національної ради Лівії. Фраттіні та аль-Ессаві заявили, що в майбутньому Лівії не бачать місця для нинішнього офіційного керманича держава Муаммара Каддафі.

Фраттіні заявив, що передасть розроблений сторонами план спеціальному посланцю Генерального секретаря ООН Пан Гі Муна в Лівії.

Між тим Каддафі виключив можливість перемовин з повстанцями. У четвер він заявив, що переговорів з повстанцями не буде до «Судного дня».

Після зустрічі у Римі в п’ятницю, ель-Ессаві заявив репортерам, що в останні дні лівійські повстанці, за підтримки НАТО, досягли певного успіху у військовому протистоянні із силами Каддафі.

За словами ель-Ессаві, у четвер повітряні сили НАТО завдали удару по місцю зустрічі наближених до Каддафі посадовців. Серйозно поранено одну із довірених осіб лівійського лідера.

Ель-Ессаві заявив, що повстанці досягли стратегічного порту Брега та гір на заході Лівії.

Одночасно із зустріччю міністра закордонних справ Італії та представника повстанців, у Мадриді пройшли перемовини між лідером Перехідної національної ради Лівії Махмудом Джабрілом та прем’єр-міністром Іспанії Хозе Луїсом Запатеро. Останній заявив, що підтримує повстанців.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG