Спеціальні потреби

Колишній лідер Лівії Муаммар Каддафі убитий


Колишній лідер Лівії Муаммар Каддафі убитий
Колишній лідер Лівії Муаммар Каддафі убитий

Сили тимчасового уряду Лівії вбили Муаммара Каддафі у четвер під час вирішальної наступальної операції в його рідному місті Сірт. Це сталося через сім місяців з часу, коли розпочалося повтання проти його сорокарічного автократичного правління.

Про смерть Каддафі повідомив голова Національної перехідної ради Мустафа Абдель Джаліль на прес-конференції у Триполі. Каддафі було 69 років. Сполучені Штати отримали підтвердження повідомлення про смерть Каддафі.

Президент США Барак Обама заявив, що смерть лівійського лідера Муаммара Каддафі є доказом, що 40-річному режиму остаточно покладено край.

З такою заявою президент виступив у Білому домі. Він сказав, що ще рік тому думка про вільну Лівію здавалася неможливою, і віддав належне лівійському народу за те, що той висунув вимогу жити у вільній країні.

Водночас Обама підкреслив, що шлях до повної демократії буде «довгим і складним» та попереду будуть важкі дні. Він додав, що Сполучені Штати віддані лівійському народу.

Проте обставини смерті Каддафі неясні. Бойовики НПРади кажуть, що Каддафі знайдено у схованці в землі і застрелено в час, коли бойовики боролися із залишками опору з боку його прихильників у Сірті. НАТО каже, що літаки союзу також атакували два автомобілі із прихильниками Каддафі в районі Сірта.

Згідно з деякими повідомленнями, урядові сили затримали також одного з синів Каддафі Мутассіма.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG