Спеціальні потреби

Останні дні режиму Муаммара Каддафі


Світові лідери вітають поступ лівійських повстанців у боротьбі із силами Муаммара Каддафі і закликають лівійського диктатора відмовитися від влади. У понеділок Генеральний секретар ООН зазначив, що Організація Об’єднаних Націй готова надати допомогу лівійському народу після приходу до влади опозиційних сил. Пан Гі Мун також сказав, що цього тижня відбудеться нарада з питання Лівії за участю представників Євросоюзу, Ліги арабських держав та Африканського Союзу.

Тим часом місцеперебування лівійського лідера залишається невідомим. Вже кілька тижнів він не з’являвся на публіці, але, каже речник Пентагону, за їхньою інформацією, Каддафі все ще залишається в країні.

Після шести місяців запеклих боїв та кровопролиття режим лівійського диктатора Муаммара Каддафі добігає кінця. У неділю лівійські повстанці увійшли у столицю країни. Згідно з повідомленнями, опозиційні сили отримали контроль над більшістю території Триполі та багатьма урядовими спорудами. Лише у деяких районах тривають спорадичні бої з прихильниками Каддафі.

Однак на центральній площі країни, яка ще донедавна була центром демонстрації підтримки Каддафі, опозиція відкрито святкує свою перемогу.

У неділю було заарештовано найбільш впливового з синів Каддафі – Сейфа аль-Іслама. Однак, сам диктатор все ще заявляє, що контролює ситуацію. У останньому аудіозверненні, оприлюдненому на національному телебаченні, Каддафі заявив, що стоятиме до кінця. Тим часом світові лідери закликають лівійського диктатора визнати свою поразку та припинити насилля.

«Режим Каддафі розвалюється. І чим швидше Каддафі зрозуміє, що не може виграти боротьбу проти власних людей, то швидше припиняться страждання і кровопролиття лівійського народу», – зазначив Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен.

Перебуваючи у відпустці, президент Барак Обама у неділю ввечері заявив, що Триполі нарешті вислизає з рук тирана і зараз майбутнє країни – у руках лівійського народу.

А тим часом у інших частинах країни, зокрема у місті Бенгазі, прихильники опозиційних сил святкують перемогу. Перехідний уряд лівійської опозиції обіцяє повернути Лівію до нормального життя і, зокрема, відновити видобуток нафти, який від початку заворушень зменшився на 90%. У понеділок іноземні інвестори заявили, що мають намір відновити інвестиції в економіку країни.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

МВФ: Важливо, щоб українські біженці повернулись. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:25 0:00
XS
SM
MD
LG