Спеціальні потреби

Китай різко відреагував на прохід бойового корабля США в Південнокитайському морі


Корабель США Benfold
Корабель США Benfold

Військовий корабель США USS Benfold здійснив проходження поблизу рифу Місчіф в районі островів Спартлі в Південнокитайському морі. Метою проходження було заперечити "надмірні морські запити Китаю", заявили у ВМС США.

Пекін заявляє про свої права на острови Спартлі та риф Місчіф, а Філіппіни, В'єтнам, Малайзія та Бруней їх заперечують. В 2016 році Гаазький суд відкинув закиди Китаю, однак Пекін продовжив будівництво на рифі та островах.

"8 вересня USS Branford підтвердив навігаційне право та свободу мореплавства в районі островів Спартлі у відповідності до міжнародного права", - заявив лейтенант Макр Ленфорд, заступник речника 7-го флоту США.

Він додав, що риф Місчіф не входить до територіальних вод і "роботи з нарощування землі, побудова споруд на рифі Місчіф не змінють його статусу у відповідності до міжнародного права".

В Китаї різко відреагували на дії США. Тіан Юнлі, речник китайських збройних сил звинуватив корабель США у незаконому заходженні до вод поблизу островів, "без дозволу китайського уряду", порушенні суверенітету та безпеки Китаю.

В 7-му флоті США заявили, що операція відповідала міжнародному праву.

Дивіться також: Студія Вашингтон. Українські моряки прибули до США для тренувань

Студія Вашингтон. Українські моряки прибули до США для тренувань
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:00 0:00

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG