Спеціальні потреби

Приведено до присяги нового президента Киргизстану


Президент Киргизстану Алмазбек Атамбаєв
Президент Киргизстану Алмазбек Атамбаєв

У столичному Бішкеку пройшла церемонія інавгурації Алмазбека Атамбаєва на посаду президента Киргизстану.

У своїй інавгураційній промові Атамбаєв проголосив єдність нації і закликав – за прикладом США – відмовитися від графи «національність» у паспорті.

Новий президент Киргизстану виступив у столичній філармонії перед співвітчизниками та представниками інших країн, включаючи президентів Туреччини і Грузії. Проте на інавгурації були відсутні чільні представники Росії, Китаю і США – та навіть президент сусіднього Казахстану.

Атамбаєв пообіцяв нещадну боротьбу з корупцією і мафією, поліпшення інвестиційного клімату та висловив готовність «віддати життя за Киргизстан».

Алмазбек Атамбаєв, який раніше обіймав посаду прем’єра, став першим лідером в історії незалежного Киргизстану, котрий прийшов до влади мирним шляхом. На виборах 30 жовтня він здобув 62% голосів.

Згідно з новою конституцією країни, на посаді президента Киргизстану Атамбаєв працюватиме шість років.

Нагадаємо, що в квітні 2010 року, внаслідок масових протестів в країні, було повалено президента Курманбека Бакієва, який, відтак, втік з Киргизстану. Главою держави на перехідний період була чільна представниця опозиції Роза Отунбаєва.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG