Спеціальні потреби

Справу Ґонґадзе завершено?


Слідство завершено, забудьте. Через 10 років після вбивства Ґеорґія Ґонґадзе, за лічені дні до спливання строку давності за цим злочином, Генпрокуратура України оголосила, що розкрила справу.

Організатор і виконавець вбивства – міліцейський генерал Пукач, замовник – міліцейський міністр Кравченко, нині покійний.

Те, що у слідстві поставлено крапку, офіційно підтвердила у понеділок прес-служба Генпрокуратури. Як повідомив речник ГПУ Юрій Бойченко, 7 вересня досудове слідство щодо генерал-лейтенанта міліції Олексія Пукача завершили; підслідному пред’явили обвинувачення в «умисному вбивстві за обтяжуючих обставин, вчиненому на замовлення».

Замовником вбивства журналіста, як встановило слідство, був тодішній міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко.

При цьому покійний Кравченко, за висновком слідчих, був єдиним замовником вбивства Ґонґадзе. Кримінальна справа стосовно замовника закрита у зв’язку з його смертю.

У Генпрокуратурі повідомили, що 15 вересня передадуть матеріали справи для ознайомлення потерпілій стороні. ГПУ пообіцяла також, що судовий розгляд буде відкритий, у засіданнях зможуть взяти участь журналісти і громадськість.

Утім, результати завершеного слідства у цій найгучнішій справі часів української незалежності у багатьох викликали неоднозначну реакцію. «Все хочуть списати на покійного», – так прокоментувала новину з Генпрокуратури про Кравченка як єдиного замовника вбивства матір загиблого журналіста Леся Ґонґадзе.

Скептично налаштований свідок у справі, екс-охоронець президента Кучми Микола Мельниченко. Як він нагадав, 17 вересня спливає десятирічний строк давності злочину. Це останній день, коли можна пред’явити обвинувачення решті замовників. «Якщо цього не буде зроблено до цього дня, вони не будуть названі ніколи», - сказав Мельниченко. Він також сказав, що, імовірно, не піде свідчити на процес.

Про свою недовіру до висновків слідства заявила також представник удови вбитого журналіста Валентина Теличенко. Як сказала адвокат Голосу Америки, «якщо єдиним замовником назвали Кравченка, то це означає, що замовників не назвали взагалі».

Теличенко не виключає, що після вивчення томів матеріалів справи, які надійдуть у її розпорядження 15 вересня, справу доведеться віддавати на додаткове розслідування:

«Я буду дуже ретельно перевіряти й з’ясовувати, наскільки повним було розслідування, чи є докази на користь того, що замовником убивства був Кравченко, і скільки є доказів щодо інших людей, які могли бути замовниками. Зрозуміло, що Кравченко не мав особистих мотивів убивати Ґеорґія Ґонґадзе. Отже, є багато сумнівів, багато запитань у версії про те, що замовником убивства був він, міністр внутрішніх справ. І ці запитання лишаються без відповідей, логічні ланцюжки лишаються розірваними дотепер», - наголосила адвокат.

Як вона припустила, оголошення Юрія Кравченка замовником «зроблено для того, щоб на цьому все скінчити у справі Ґонґадзе».

За словами Теличенко, після оголошення висновків слідства нема відчуття, що справедливість торжествує:

«Ні, ні, немає. І правда, що відсутність правосуддя фактично є провокацією для тих, хто може вчинити такі чи інші злочини в майбутньому», - сказала адвокат.

Нагадаємо: журналіст Ґеорґій Ґонґадзе був убитий 16 вересня 2000 року. У причетності до його вбивства тодішня опозиція запідозрила екс-президента Леоніда Кучму та високопосадовців з оточення глави держави (зокрема нинішнього голову Верховної ради Володимира Литвина). У 2008 році суд визнав винними у співучасті у вбивстві трьох колишніх працівників МВС. Їхній начальник Олексій Пукач був затриманий влітку 2009 року за підозрою у виконанні вбивства.

Нагадаємо також, що колишній глава МВС Юрій Кравченко помер у березні 2005 року. Згідно з офіційною версією, міністр сам наклав на себе руки. Водночас за висновком експертизи, смерть настала від двох пострілів в голову.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG