Спеціальні потреби

Київ очікує, що Генасамблея ООН вже цієї осені ухвалить рішення про механізм виплати російських репарацій Україні 


Київ сподівається, вже цієї осені Генасамблея ООН ухвалить рішення про створення міжнародного механізму примусової виплати репарацій РФ для Україні. Про це заявив Міністр юстиції України Денис Малюська.

«Це означатиме, що одразу після цього ми зможемо перейти до переговорів з конкретними країнами, які контролюють російські активи, заморозили їх у себе, щоб вони були передані у спеціальний компенсаційний фонд», – зазначив він в ефірі українського телебачення.

За словами Малюськи, наразі неможливо говорити про конкретний обсяг і суму російських активів, які Україна може отримати як репарації від РФ.

«Але можемо говорити, що йдеться про кілька сотень мільярдів доларів США», – додав він.

У вересні секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов заявив, що Україна не заперечує щодо переговорів з Росією стосовно відшкодування і виплат контрибуцій і репарацій за завдані через війну руйнування.

5 жовтня президент Володимир Зеленський анонсував, що Україна до кінця місяця представить на засіданні Генеральної асамблеї ООН проєкт резолюції щодо виплати Росією репарацій за розв’язану нею війну проти України. Він також вкотре закликав до створення Спеціального трибуналу щодо розслідування злочину агресії Росії проти України.

Як повідомляв "Голос Америки", на відбудову та відновлення України знадобиться біля 349 мільярдів доларів, а пряма завдана війною шкода перевищила 97 мільярдів доларів США. Про це свідчать дані спільного звіту уряду України, Європейської комісії та Світового банку, який презентували у Брюсселі.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG