Спеціальні потреби

Кучму захищатимуть американські адвокати


Кучму захищатимуть американські адвокати
Кучму захищатимуть американські адвокати

Екс-президента України Леоніда Кучму в справі про вбивство журналіста Ґеорґія Ґонґадзе захищатимуть адвокати із Сполучених Штатів. Професор Гарвардського університету Алан Дершовиц став спеціальним радником пана Кучми і вже почав вивчати матеріали порушеної проти нього справи. Він називає найбільш суперечливим залучення в якості доказів так званих «плівок Мельниченка» – записів, зроблених колишнім охоронцем глави держави в його кабінеті, де, на думку звинувачення, високопосадовці обговорювали плани покарати журналіста за його критичні публікації.

Дершовиц, якого цитує Фонд Леоніда Кучми «Україна», зауважує, що автентичність цих доказів протягом десяти років або взалі заперечувалася, або піддавалася сумніву:

«З точки зору криміналістики, в цифровому записі відносно легко можна зробити зміни, які здатні скласти враження винуватості того, хто це говорить. Різні частини такого запису легко видаляються, копіюються, вставляються і змінюються».

Очевидно, саме на виключення із переліку доказів записів Мельниченка і буде в першу чергу спрямовувати свої зусилля захист Леоніда Кучми. У його фонді звертають увагу, що клієнтами пана Дершовица були глави держав і урядів, конгресмени і губернатори США. Примітно, що в минулому юрист також захищав зірку американського спорту і кіно О. Джей Симпсона, притягти якого до відповідальності за вбивство не змогли через порушення юридичних процедур.

Тим часом запланована на середу очна ставка між колишнім президентом і його охоронцем вчергове не відбулася. Генпрокуратура дозволила перенести її у зв’язку із відстороненням від справи українського адвоката звинуваченого. Сторони прогнозують, що ця слідча дія відбудеться на початку наступного тижня, коли Леонід Кучма підшукає собі нового захисника.

Вже до кінця цього тижня на допит можуть з’явитися інші колишні високопосадовці. Українскі видання повідомляють, що днями для надання свідчень у Генпрокуратуру викликали екс-голову СБУ Леоніда Деркача, колишнього секретаря РНБО Євгена Марчука і керівника президентської адміністрації тих часів Віктора Медведчука.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG