Спеціальні потреби

Суддя ЄС підтверджує звинувачення у торгівлі людськими органами в Косово


Суддя ЄС підтверджує звинувачення у торгівлі людськими органами в Косово
Суддя ЄС підтверджує звинувачення у торгівлі людськими органами в Косово

Суддя Європейського Союзу виніс рішення, що колишній чиновник системи охорони здоров'я Косова та ще троє людей мають стати перед судом за звинуваченням у торгівлі людськими органами.

Місія Верховенства права ЄС в Косово оголосила у п'ятницю, що колишній міністр охорони здоров'я Іллір Прецай та ще троє підсудних мусять відповідати за звинуваченнями у порушенні норм медичної практики та зловживанні своїми повноваженнями. Утім суддя відкинув інші звинувачення – у торгівлі людьми та організованій злочинності. Прокуратура, що веде цю справу, з висновком судді не погоджується.

У центрі розслідування – клініка Медікус у Приштині, столиці Косова, в якій за обіцянки великих винагород бідні люди зі всієї Східної Європи та Середньої Азії погоджувалися на операції з вирізання внутрішніх органів. Компенсації – до 140 тисяч доларів – потім не виплачувалися. У цій справі було звинувачено колишнього прем'єр-міністра Косова Хашима Тачі.

Доповідь Ради Європи минулого року назвала Тачі керівником організованого злочинного угрупування, яке отримувало незаконні прибутки від торгівлі людськими органами. Також в доповіді говориться, що існують серйозні підозри у тому, що колишня Армія визволення Косова вбивала сербських в'язнів, а потім продавала їхні нирки на чорному ринку. Тачі усі звинувачення відкидає та називає це спробою зашкодити набуття Косовом повноцінної незалежності від Сербії, яке було задекларовано у 2008-му році.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG