Спеціальні потреби

Прикордонні кораблі РФ атакували катери ВМС України в Чорному морі


Російський прикордонний катер "Дон" намагається зупинити український буксир в Чорному морі
Російський прикордонний катер "Дон" намагається зупинити український буксир в Чорному морі

Зранку 25 листопада декілька прикордонних катерів РФ здійснили напад на кораблі Військово-Морських Сил ЗС України, які у складі двох малих броньованих артилерійських катерів “Бердянськ” і “Нікополь” та рейдового буксиру “Яни Капу” здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь Азовського моря.

​“Прикордонні кораблі РФ типу “Соболь”, “Дон”, катери типу “Мангуст”, “Суздалец” здійснили відверто агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України. Прикордонний корабель “Дон” здійснив таран нашого рейдового буксиру, в результаті якого пошкоджено головний двигун корабля, обшивку та леєрне огородження, втрачено рятувальний плотик. Диспетчерська служба окупантів відмовляється забезпечити право свободи судноплавства, гарантоване міжнародними угодами”, - йдеться у повідомленні ВМС України.

Українські військові твердять, що заздалегідь поінформували відповідно до міжнародних норм про свій намір здійснювати перехід. Дії російських військових вони називають порушенням Конвенції ООН з морського права та Договору між Україною та Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря та Керченської протоки.

​В Українському МЗС назвали дії російських військових збройною провокацією.

За повідомленням ВМС України, попри перешкоди російських прикордонників, українська корабельна група продовжила перехід до порту Маріуполь. В другій половині дня малий броньований артилерійський катер “Бердянськ” повідомив береговий пост прикордонної служби РФ, про намір проходу Керченською протокою, однак не отримав відповіді.

Згодом українські військові отримали інформацію від "Керчтрафікконтролю" про перекриття руху протокою в обидві сторони. Причиною було вказано посадку на мілину перед мостом зі сторони Азовського моря танкера. Протягом декількох годин кораблі ВМС ЗС України чекали на прохід Керченською протокою. Прикордонні кораблі РФ продовжують супроводження українських військових кораблів на небезпечній відстані.

Українські військові оприлюднили заяву, в якій назвали інформацію про посадку на мілину танкера неправдивою.

В оприлюдненому документі також йдеться про те, що таран прикордонним кораблем РФ рейдового буксиру “Яни Капу” підпадає під ознаки акту агресії відповідно до визначення у резолюції Генеральної Асамблеї ООН.

Пізніше ВМС ЗС України повідомили про загострення ситуації. "Після початку руху на вихід корабельної групи ВМС ЗС України з Керченської протоки російські кораблі та катери розпочали переслідування та в ультимативній формі вимагають зупинитися під загрозою застосування зброї. Також з’явилася інформація про перекидання російських спецпризначенців на прикордонний корабель ПС ФСБ РФ “Дон” з метою спроби абордажу. Не зважаючи на погрози й провокації, катери українських ВМС продовжують виконання поставленого завдання", - йдеться у повідомленні на сайті ВМС України.

Згодом ВМС України повідомили про застосування російськими військовими зброї на ураження. "Після виходу з 12-мильної зони катери ПС ФСБ РФ відкрили вогонь по корабельній групі Військово-Морських Сил ЗС України. Пошкоджено малий броньований артилерійський катер “Бердянськ”. Катер втратив хід, є поранений".

Близько 21:00 ВМС України підтвердило захоплення кораблів: "За оперативною інформацією малі броньовані артилерійські катери “Бердянськ”, “Нікополь” вражені вогнем противника та втратили хід. Рейдовий буксир “Яни Капу” також примушений до зупинки. Кораблі захоплені спецназом РФ. Також є інформація про двох поранених українських військових моряків".

Представник України в ООН Володимир Єльченко повідомив, що офіційний Київ звертатиметься до Ради безпеки організації щодо ситуації в Керченській протоці.

Тим часом президент України Петро Порошенко скликав термінову нараду силовиків.

XS
SM
MD
LG