Спеціальні потреби

Розвідка Британії прокоментувала український удар по російському носію "Калібрів" у Криму


Архівне фото: Кораблі "Циклон" та "Аскольд" в Криму, 2020 року. (Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)
Архівне фото: Кораблі "Циклон" та "Аскольд" в Криму, 2020 року. (Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Розвідка Великої Британії заявила, що російський ракетний корабель "Циклон" "майже напевно" був потоплений внаслідок українського удару по порту Севастополя в окупованому Криму 19 травня.

"Атака, яка, ймовірно, включала комбінацію безпілотних літальних апаратів і ракет ATACMS, майже напевно привела до затоплення корвета "Циклон" класу "Каракурт". "Циклон" є одним із чотирьох російських суден проєкту "Каракурт", озброєних крилатими ракетами "Калібр", які діяли в Чорному морі з 2022 року. Два з цих суден, ймовірно, були переведені в Каспійське море для безпечного завершення ходових випробувань після низки успішних українських атак. Четверте судно раніше зазнало серйозних пошкоджень під час українського удару в листопаді 2023 року", – йдеться в повідомленні.

У розвідці зауважили, що, хоча це навряд чи суттєво змінить вплив російського флоту на українські операції, згаданий удар "підкреслює подальшу небезпеку для російських сил, які діють у Криму й Чорноморському регіоні, й подальший успіх України під час проведення скоординованих ударів".

Раніше розслідувальна група Conflict Intelligence Team підтвердила втрату російським Чорноморським флотом малого ракетного корабля "Циклон". Він був потоплений внаслідок ракетного удару української армії по порту Севастополя в окупованому Криму у ніч на 19 травня.

У матеріалі CIT не повідомляється, яких саме пошкоджень зазнав корабель і чи підлягає він відновленню.

Російський флот про втрату корабля не повідомляв. Невідомо, чи перебували на борту члени екіпажу і чи були серед них втрати.

21 травня в Генштабі ЗСУ підтвердили, що під час удару 19 травня в окупованому Криму був уражений "Циклон". Перед тим Військово-морські сили Збройних сил України повідомляли про знищення російського морського тральщика "Ковровець" під час згаданого удару 19 травня.

Речник Військово-морських сил і голова Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони Півдня Дмитро Плетенчук в ефірі Радіо Свобода заявив, що ураження "Циклона" означатиме, що в Криму немає жодного судна-носія крилатих ракет.

  • "Циклон» – малий ракетний корабель проєкту 22800 "Каракурт", один із найсучасніших на російському флоті. Він був спущений на воду у 2020 році й переданий флоту РФ у липні 2023 року. Кораблі водотоннажністю 870 тонн озброєні крилатими ракетами "Калібр" й артилерійською установкою АК-176. На "Циклоні" був встановлений ракетно-гарматний зенітний комплекс "Панцир". Штатний екіпаж – 39 осіб.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG