Спеціальні потреби

Політологи про призначення Клюєва головою виборчого штабу ПР


Політологи про призначення Клюєва головою виборчого штабу ПР
Політологи про призначення Клюєва головою виборчого штабу ПР

Виборчим штабом Партії регіонів на парламентських виборах 2012 року керуватиме перший віце-прем’єр, міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв. Про це повідомив у понеділок перший заступник голови ПР Володимир Рибак.

«Я не хочу робити з цього секрет. Андрій Петрович Клюєв затверджений начальником штабу у виборчій кампанії Партії регіонів», – сказав Рибак.

Коментуючи новину, політологи називають призначення очікуваним. Клюєв не новачок в організації виборчих кампаній «регіоналів». На виборах 2004 року він був одним з керівників президентської кампанії Януковича та фігурував у скандалі з так званим «транзитним сервером». Тоді опозиція закидала Клюєву участь у фальсифікаціях, проте після перемоги «помаранчевої революції» звинувачення були забуті.

Нинішню парламентську кампанію-2012 Партія регіонів розпочинає з не вельми виграшних стартових позицій: рейтинги провладної політичної сили низькі. Відтак, на думку експертів, Клюєву поставлено завдання добитись для партії влади результату, необхідного для створення більшості у парламенті. А ставкою у цій грі – вважають аналітики – для першого віце-прем’єра стане прем’єрська посада, на яку він зможе претендувати у разі успіху.

Новину про призначення Андрія Клюєва керманичем виборчої кампанії «регіоналів» для Голосу Америки прокоментували директор школи політичної аналітики Києво-Могилянської академії Олексій Гарань, голова правління Центру соціологічних та політологічних досліджень «Соціовимір» Сергій Таран і директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко.

Олексій Гарань: «Навіть якщо Клюєв «зробить» результат на виборах, з прем’єрством можливі варіанти»

«В руках у Клюєва – реальні важелі та неабиякий досвід застосування адміністративних методів у виборчих кампаніях «регіоналів». Тому його призначення керувати штабом було достатньо прогнозованим.

А от стосовно того, що відбудеться далі, то тут можливі варіанти. Якщо він дійсно вдало проведе кампанію, то, цілком можливо, вимагатиме за це підвищення. І якщо регіонали дійсно отримають більшість, то Азарова можуть поміняти на Клюєва. Але з другого боку, про таку фігуру на чолі уряду навряд чи мріє президент. Адже Азаров, – хай він і не популярний, – проте цілком влаштовує Януковича, оскільки достатньою мірою віддалений від інших груп впливу. А Клюєв – це якраз центр впливу, і тут є небезпека порушення балансу всередині самої Партії регіонів».

Віктор Небоженко: «Клюєв на чолі виборчого штабу – це форма шантажу Януковича»

«Я думаю, що Клюєв на чолі виборчого штабу – це така форма шантажу Януковича. Мовляв, зроблю тобі необхідний результат, а ти зробиш мене прем’єр-міністром.

Саме про прем’єрську посаду іде торг. Інакше для чого було б Клюєву бруднитися виборами? Навіщо цьому талановитому менеджеру, неймовірно багатій людині розпинатися, возитися з поганим людським матеріалом, робити з тих, за ким плаче тюрма, народних депутатів... Навіщо брати гріх на душу? Тільки для того, щоб потім продати цей гріх президенту. Тому оцей витік інформації – «Клюєв керуватиме штабом» – це не що інше, як розмова Клюєва з Януковичем. Мовляв, це мої умови: хоч Партія регіонів зараз має не більше 12%, я тобі роблю 32-35%. А з вдячності ти маєш зробити мене прем’єр-міністром.

Зрозуміло, для чого це треба Клюєву. От тільки не зрозуміло, навіщо це треба Януковичу.

Як ви гадаєте, зробить його Янукович прем’єр-міністром? Ні. Навіть якщо той дасть результат. Тому, що надто вже демонстративна форма шантажу.

Адже зрозуміло, що відбудеться після того, як Клюєв стане прем’єр-міністром. Тоді його рейтинг виросте до рейтингу Януковича. У нашій історії ми це вже проходили.

Президентові Януковичу це не потрібно. Йому потрібні люди, які б забули, як їх звуть, і всі свої послуги пов’язували з особистістю Януковича. І в цьому сенсі нинішній прем’єр Азаров його цілком влаштовує.

А взагалі я тут бачу зародки колосального конфлікту всередині Партії регіонів. Голова партії Азаров, а штаб очолює Клюєв. З погляду політології партії це неправильно, це шлях до конфлікту».

Сергій Таран: «Перед Клюєвим поставили завдання, яке неможливо виконати»

«Клюєв не зможе дати бажаний результат на виборах, попри весь його досвід застосування адмінресурсу. Адже рейтинг Партії регіонів котиться вниз, і бажаний результат неможливо намалювати у пропорційній частині списку. Інша справа – мажоритарники. Тут є шанси дати більшість для Партії регіонів, і саме на це буде робитися ставка. Але ж Клюєв до цього не матиме такої причетності, як адміністрація президента! Очевидно, що йому доручать вести пропорційну частину, тоді як у мажоритарних округах вибори контролюватиме АП.

Ну, наприклад, треба буде впливати на мажоритарників з допомогою силових структур. Чи має Клюєв такі можливості? Безперечно, ні. А чи має АП? Безперечно, так. Те саме стосується включення судової вертикалі, економічних важелів, – тут першу скрипку на мажоритарних округах також відіграватиме адміністрація президента.

Це означає, що перед Клюєвим поставили завдання, яке практично неможливо виконати. І я вважаю, що це зроблено свідомо. Останнім часом Янукович усе більше робить ставку на президентську адміністрацію та на власну сім’ю, і все далі відсуває Партію регіонів. І зараз, даючи шанс Клюєву проявити себе там, де шансів на успіх дуже мало, Янукович, у випадку невдачі, звільняється від політичних та моральних зобов’язань перед групою Клюєва та дістає можливість проводити свою власну політику.

Майбутня більшість у парламенті формуватиметься не Клюєвим. Її формуватиме адміністрація президента і Янукович. І я дуже сумніваюся, що Клюєву дадуть можливість істотно впливати на склад Кабінету міністрів, – не кажучи вже про те, щоб самому стати прем’єром», – вважає Таран.

Нагадаємо: виборчий штаб Віктора Януковича на президентських виборах 2010 року очолював нинішній прем’єр-міністр Микола Азаров.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG