Спеціальні потреби

Янукович у Криму приймає московських гостей


Янукович у Криму приймає московських гостей
Янукович у Криму приймає московських гостей

Патріарх Московський і всієї Руси Кирило у п’ятницю зранку ступив на кримську землю. Тут проводить свою півторамісячну відпустку президент України Віктор Янукович. Для зустрічі з російським ієрархом, що перебуває в Україні з пастирським візитом, глава держави на один день перервав відпочинок.

Янукович зустрів патріарха у кримській резиденції «Мухалатка» та отримав з його рук вищу відзнаку Російської православної церкви – орден святого рівноапостольного князя Володимира. Як повідомляє прес-служба президента, цю нагороду Янукович отримав «за увагу до трудів зі зміцнення православ’я в Україні та у зв’язку з 60-річчям з дня народження». «На знак глибокої поваги РПЦ до Ваших трудів і Вашої особистості», – цитує також прес-служба супровідні слова патріарха Кирила.

Що ж до змісту розмови тет-а-тет, то про це повідомлення найзагальніші: «обговорення церковно-державних питань». Будуючи прогнози, про що могло йтися за зачиненими дверима, експерти висувають найрізноманітніші припущення. На думку деяких політологів, глава Російської православної церкви приїхав обговорити з Януковичем можливість створення в Україні єдиної помісної церкви під егідою Москви. Дехто припускає навіть, що для цього спробують ліквідувати Київський патріархат, силоміць відібравши у нього храми та майно. Такий сценарій «подолання розколу» буцімто запропонувала Кирилу Одеська єпархія УПЦ. Утім, в українській столиці існування такої ідеї заперечують: мовляв, це не є офіційна позиція Української православної церкви.

Так чи інакше, патріарх Кирило відбуде з Криму вранці 24 липня, аби продовжити свій 9-денний пастирський візит в Україну. А йому на зміну до Януковича прибуде інший високий московський гість. Як стало відомо, у суботу і неділю 24-25 липня Крим з робочим візитом відвідає прем’єр-міністр Російської Федерації Володимир Путін. Він також зустрінеться з Януковичем на держдачі, і також без участі преси.

Темою переговорів буде газ. Принаймні про це заявив на брифінгу в п’ятницю міністр палива та енерегетики Юрій Бойко. Як він уточнив, ітиметься про транзит російського газу територією України та укладення довгострокового контракту на цей транзит.

Що ж до тем, офіційно не заявлених, то експерти також вибудовувають різні припущення. Найрадикальнішу версію запропонувала відомий російський правозахисник Валерія Новодворська. На її думку, Путін їде в «Мухалатку», щоб схилити Януковича передати Крим Росії.

«Це чергова ялтинська змова. Темою буде, як би Росії знову віддати Крим», – сказала Новодворська в інтерв’ю Радіо Свобода. А як на підтвердження послалася на нові нахабні заяви мера Москви Юрія Лужкова. У четвер 22 липня Лужков вкотре проголосив претензії на Севастополь і Крим, проігнорувавши попередження українського МЗС.

До речі, Лужков також зібрався в гості до Януковича: епатажний московський градоначальник, з якого нова українська влада зняла тавро персони нон-ґрата, приїде на півострів у неділю 25 липня святкувати день Військово-морського флоту Росії.

Новодворська прокоментувала це у притаманному їй стилі. «Гайвороння не злітається на живе тіло, воно злітається на труп. Отож вони вважають, що вільна Україна – покійник. І залишається тільки розклювати її», – зауважила правозахисниця.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG