Спеціальні потреби

Каспаров закликає Захід представити «реальну» загрозу Путіну


Гаррі Каспаров
Гаррі Каспаров

Колишній чемпіон світу з шахів і активіст демократичного руху в Росії Гаррі Каспаров минулого тижня фігурував в усіх заголовках провідних ЗМІ, назвавши російського президента Володимира Путіна «найнебезпечнішою людиною в світі».

Каспаров висловив цю думку в інтерв'ю каналу Yahoo News, додавши, що Путін «представляє для США більшу загрозу, ніж ІДІЛ».

Пізніше Каспаров пояснив свою позицію в інтерв'ю Керол Кастіель, яка є ведучою програми «Голосу Америки» у Нью-Йорку «Прес-конференція США».

«Це постійна загроза», - сказав Каспаров «Голосу Америки».

«Неможливо перемогти військовими засобами»

Спалах Еболи, Сирія і навіть аль-Кайда можуть бути, остаточно, переможені, не дивлячись на те, якою ціною ця перемога дістанеться, каже Каспаров.

«Подивіться на Путіна - його неможливо перемогти за допомогою армії. Росія - друга ядерна держава в світі, - сказав Каспаров. - Тому в той момент, коли ви розумієте, що Путін - це загроза, перед вами постає дилема іншого рівня, і вам потрібно шукати всеосяжну розв’язку, яка включає участь Росії, і, потенційно, Китаю. Це виводить проблему на абсолютно інший рівень».

На думку Каспарова, Путін - диктатор, «поганить фундаментальні цінності вільного світу».

«Також як і Саддам Гусейн, або генерал Піночет, або диктатори Північної Кореї, він (Путін) - диктатор, у якого немає запасного виходу. Він мусить залишатися при владі», - упевнений Гаррі Каспаров.

Каспаров піддав серйозній критиці відповідь адміністрації Обами на путінську анексію Криму та підтримку сепаратистів в Східній Україні.

Посилення санкцій

США і ЄС послідовно посилюють санкції проти Росії.

«Проведена сьогодні західними країнами політика - краще, ніж зовсім нічого, - каже Каспаров. - Але це все ще далеко від того, щоб зупинити Путіна від подальшої агресії».

Щоб зупинити Путіна чи будь-якого іншого проблематичного лідера, президенту США потрібно дотримати тонкий баланс: представити реальну загрозу без використання сили.

На думку Гаррі Каспарова, обидві адміністрації - Буша і Обами - не змогли цього зробити, чим створили небезпечний вакуум, «знищивши кредит довіри до Овального офісу».

«Один хотів вирішувати все силою. Інший не хоче її використовувати взагалі, - сказав Каспаров. На думку шахіста, - Обама креслить одну червону лінію за одною, щоразу відступаючи від попередньої. Історія показує, що така слабкість призводить до набагато більших катастроф».

Що робити з Путіним?

Що ж тоді робити з Путіним? Експлуатувати те, що Путін вважає зростаючим невдоволенням російського суспільства війною в Україні, радить Каспаров.

І якщо «ціна Криму» стане занадто непомірною, і почне бити станом пересічних росіян, Каспаров впевнений, що Путін зіткнеться з дуже серйозними новими, викликами всередині Росії.

«Так само як в 1980-х ці виклики не можуть бути успішними без зростаючого зовнішнього тиску», - каже він.

«Якщо санкції такого формату збережуться до березня 2015 - це стане найсерйознішим викликом для влади Володимира Путіна, і це, можливо, залишить проблиск надії на те, що зміни в Росії не будуть такими ж кривавими, як в минулому».

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG