Спеціальні потреби

Естонія очікує, що Україна почне переговори про вступ до ЄС у 2023 році за умови виконання рекомендацій


Прем'єрка Естонії Кая Каллас отримує від президента України Володимира Зеленського за визначні особисті заслуги у зміцненні українсько-естонського міждержавного співробітництва орден князя Ярослава Мудрого ІІ ступеня. 24 квітня 2023. Фото Офіс президента України/Reuters
Прем'єрка Естонії Кая Каллас отримує від президента України Володимира Зеленського за визначні особисті заслуги у зміцненні українсько-естонського міждержавного співробітництва орден князя Ярослава Мудрого ІІ ступеня. 24 квітня 2023. Фото Офіс президента України/Reuters

Естонія та Україна домовились працювати задля наближення вступу України в НАТО та ЄС. Про це йдеться у спільній декларації Таллінна та Києва, опублікованій за результатами візиту прем'єрки Естонії Каї Каллас до України та зустрічі із президентом України Володимиром Зеленським.

"Ми згодні з тим, що сильна, незалежна та заможна Україна як частина євроатлантичної родини та як член ЄС і НАТО є важливою для майбутнього європейської безпеки, - зазначено в документі. - У контексті Вільнюського саміту НАТО ми погоджуємося працювати разом, щоб визначити спосіб, який допоможе наблизити Україну до членства в НАТО, і прокласти шлях до приєднання України до НАТО, щойно це дозволять умови".

У декларації також наголошено на важливості рішення Європейського Союзу 23 червня 2022 року про надання Україні статусу країни-кандидата на вступ до ЄС. "Естонія очікує, що Україна почне переговори про вступ у 2023 році за умови виконання рекомендацій", - йдеться в декларації.

Серед іншого, під час свого візиту до України Каллас відвідала Київщину та Житомирщину. "Бачити звірства Росії в Бучі - це нагадування: с боротьба за свободу і боротьба за справедливість. Україні потрібно виграти обидві. Ми тут, щоб допомогти. Не повинно бути безкарності, імунітету за злочини Росії, в тому числі за злочин агресії", - написала вона у Twitter.

Естонська лідерка додала, що приїхала до України "із посланням непохитної віри – я вірю в перемогу України та вірю в Україну як успішну ліберальну демократію, яка належить до євроатлантичної родини".

"В перерахунку на душу населення допомога Естонії для нашого захисту – одна з найбільших у світі. Україна цінує кожну передану нам Естонією одиницю зброї. Особливо я хотів би відзначити рішення Естонії передати всі наявні в неї гаубиці 122-го та 155-го калібрів", - зазначив український глава.

Серед іншого, Зеленський та Каллас також відвідали Державний університет "Житомирська політехніка" та поспілкувалися зі студентами. Також прем'єрка отримала від Зеленського орден князя Ярослава Мудрого ІІ ступеня за визначні особисті заслуги у зміцненні українсько-естонського міждержавного співробітництва.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG