Спеціальні потреби

The Hill: Джонсон анонсував власний проєкт закону про допомогу Україні, що передбачає позику або ленд-ліз


Спікер Палати представників Конгресу, республіканець Майк Джонсон. AP Photo/J. Scott Applewhite
Спікер Палати представників Конгресу, республіканець Майк Джонсон. AP Photo/J. Scott Applewhite

Конгресмени можуть готувати власний законопроєкт про допомогу Україні, сказав сенаторам-республіканцям спікер Палати представників Конгресу Майк Джонсон, пише видання The Hill.

Документ може значно відрізнятись від уже ухваленого у Сенаті проєкту на 95 мільярдів, 60 з яких передбачено Україні, а решта - іншим союзникам США, зокрема Ізраїлю та Індо-Тихоокеанського регіону. Натомість у проєкті Палати представників допомога Україні може бути надана у форматі позики або ленд-лізу.

Ленд-ліз і арештовані активи Росії

Видання зазначає, що під час щорічної неформальної зустрічі сенатори республіканці розпитували Джонсона, коли він винесе на розгляд Палати представників ухвалений у Сенаті законопроєкт про додаткове фінансування витрат із нацбезпеки, що включає допомогу Україні.

У відповідь Джонсон сказав про підготовку конгресменами окремої пропозиції - "щоб платники податків США не витрачали десятки мільярдів доларів без жодних сподівань отримати їх назад", - цитує The Hill сенаторів, які брали участь в обговоренні.

Спікер також говорив про можливе включення до законопроєкту пропозиції, подібної до REPO for Ukrainians Act, автором якого є конгресмен Майк Маккол, який би дозволив конфіскацію російських суверенних активів і вніс доходи від цього майна до Фонду підтримки України.

Як зазначає видання, Джонсон не уточнював, чи такий пакет допомоги Україні включатиме також положення про суворіші заходи для безпеки кордону. Раніше законодавці від Республіканської партії вимагали об'єднати ці два питання - допомоги Україні та міграційної реформи, однак у Сенаті було проголосовано саме законопроєкт, що стосувався лише допомоги союзникам США.

Як повідомляв Голос Америки, міністр юстиції України Денис Малюська заявив пресі 13 березня, що під час своїх зустрічей у Конгресі цього тижня він висловлював сподівання, що, крім додаткового фінансування, конгресмени зможуть також затвердити законопроєкт REPO. Хоча більшість суверенних російських активів заморожено в Європі, Малюська сподівається, що США лідируватимуть в цій сфері.

Ідея позики для України

Сенатори-республіканці Джон Корнін та Кевін Крамер заявили, що схвально поставились до ідеї Джонсона, зокрема до можливості використати заморожені російські активи для допомоги Україні. А їхній однопартієць, сенатор Ліндсі Грем, який послідовно висловлювався за підтримку Києва, припустив, що будь-яка позика Україні може бути "відкликаною" і не передбачатиме сплати відсотків.

Ідею надсилання допомоги Україні у формі позики вперше озвучив колишній президент Дональд Трамп, який найімовірніше стане кандидатом від республіканців на виборах президента у листопаді 2024 року.

"Позичте їм гроші. Якщо їм (все) вдається, вони повернуть нам гроші. Якщо вони не зможуть цього зробити, вони не повинні повертати нам гроші", — сказав Трамп.

Малюська, відповідаючи на питання про обговорення в Конгресі США, чи надати Україні частину допомоги, передбаченої у законопроєкті про додаткове фінансування, в якості позики зазначив, що для України краще було б отримати грант, однак вказав на те, що за теперішніх потреб в коштах Київ готовий отримати й позику. Йдеться про обговорення щодо 8,5 млрд доларів із загального фінансування обсягом 61 млрд дол., передбачених в законопроєкті, поданому президентом США Джо Байденом.

"Якщо такі обговорення призведуть до затримки надання фінансової допомоги, давайте відкладемо обговорення і візьмемо те, що дають", - каже Малюська.

Джонсон: пріоритет - бюджетні питання

Демократи, що мають більшість у Сенаті, лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконнелл, а також адміністрація президента Джо Байдена послідовно закликають Джонсона винести на розгляд Палати представників уже схвалений сенаторами законопроєкт для підтримки України. Вони переконують, що у контрольованій республіканцями Палаті представників буде достатньо голосів на підтримку цього сенатського законопроєкту, якщо він буде винесений на голосування.

Також паралельно демократи та частина республіканців Палати представників США намагаються обійти рішення Джонсона виносити на голосування законопроєкт. Відповідна петиція дозволяє законодавцям в обхід бажання чи небажання її лідерів самостійно винести закон прямо на розгляд, однак для цього потрібно зібрати підписи більшості законодавців - демократів і республіканців.

Сам Джонсон сказав журналістам напередодні: "Ніхто не хоче, щоб Владімір Путін переміг. Я вважаю, що він би не зупинився на Україні… і йшов би через всю Європу. Там є правда і неправда, добро проти зла, і, на мій погляд, жертвою тут є Україна".

Водночас як пише The Hill, спікер сказав, що терміновішим зараз для конгресменів є прийняття фінансування витрат федерального бюджету, щоб уникнути часткового закриття уряду.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG