Спеціальні потреби

Економічна криза ставить під загрозу італійські пам’ятки архітектури


Економічна криза ставить під загрозу італійські пам’ятки архітектури
Економічна криза ставить під загрозу італійські пам’ятки архітектури

Археологи в Італії кажуть, що економічна криза в країні та спроби скоротити бюджетні витрати ставлять під загрозу збереження історичних пам’яток архітектури. Експерти б’ють на сполох, що через відсутність достатнього фінансування багато античних споруд руйнуються.

Помпеї археологи називають одним з найважливіших вікон в античний світ. Колись процвітаюче місто Римської імперії, у 79-му році до нашої ери, було поховане під вулканічним попелом Везувію. Руїни міста випадково відкрили у XVII сторіччі. Більшість вілл, громадських будівель, бань збереглись майже у первинному вигляді. Але експерти застерігають, що всі ці історичні цінності сьогодні опинились під загрозою через економічну кризу в Італії. У жовні частина зовнішньої стіни міста площею вісім квадратних метрів обвалилась у результаті сильних дощів. Рік перед тим обвалився відомий будинок гладіаторів. Цао Чаволі – президент Національної асоціації Археологів Італії, який працював над відновленням Помпеїв дуже занепокоєний:

«В останні декілька днів і тижнів ми отримали повідомлення про руйнування декількох споруд у Помпеях. Це стається щоразу, коли скорочують фінансування».

Президент Італії назвав руйнування Помпеїв національною катастрофою. Опозиція звинувачує у всьому уряд екс-прем’єра Сильвіо Берлусконі, який скоротив фінансування на підтримку пам’яток архітектури з 30 до 19 мільйонів євро. На допомогу вирішив прийти Європейський Союз.

Джонатан Хахн, член європейської комісії каже, що вони мають діючу програму для Італії, під назвою «Культурні надбання». Значна частина бюджету програми – 105 мільйонів євро буде використана на підтримку Помпеїв. Та археолог Цао Чаволі вважає, що такі тимчасові заходи – неправильний підхід:

«Необхідно, робити те, що б робив будь-який добрий господар – постійно підтримувати будинки у хорошому стані, а не згадувати раз в 20-30 років, що будинку потрібен догляд».

Чаволі також критикує владу Помпеїв за те, що вона витрачає гроші на рекламу замість того, щоб підтримати структуру пам’яток. У відповідь влада, каже що у всьому винні сильні повені. Дощі й справді призвели до руйнації ще декількох відомих пам’яток. Підземельні частини Колізею у Римі також затопило і спричинило обвал стіни. Під водою опинився також Форум.

«В останні декілька років звучали заклики про термінову допомогу для трьох найбільш важливих пам’яток архітектури в Італії – Помпеїв, Колізею та Уфіці у Флоренції. Лише подумайте – якщо ці три пам’ятки архітектури під загрозою, що говорити про інші історичні та архітектурні місця в Італії», – нагадує Чаволі.

Він остерігається, що триваюча економічна криза в Італії у найближчі місяці може призвести до частіших аварій історичних та архітектурних споруд.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG