Спеціальні потреби

План Байдена щодо Гази "не дуже добрий", але Ізраїль приймає його – адміністрація Нетаньягу


Президент США Джо Байден, архівне фото.
Президент США Джо Байден, архівне фото.

Помічник прем’єр-міністра Біньяміна Нетаньягу підтвердив у неділю, що Ізраїль прийняв рамкову угоду щодо згортання війни в Газі, яку підтримує президент США Джо Байден, хоча назвав її недосконалою та такою, що потребує значної додаткової роботи. Про це повідомляє агентство Reuters.

В інтерв’ю британській газеті Sunday Times Офір Фалк, головний зовнішньополітичний радник Нетаньягу, сказав, що пропозиція Байдена була "угодою, на яку ми погодилися, не дуже доброю угодою, але ми дуже хочемо звільнення всіх заручників".

"Є багато деталей, які потрібно опрацювати", - сказав він, додавши, що умови Ізраїлю, включаючи "звільнення заручників і знищення ХАМАСу як терористичної організації, яка чинить геноцид", не змінилися.

Байден у п’ятницю оприлюднив те, що він описав як триетапний план, представлений урядом Нетаньягу, щоб припинити війну.

Перший етап передбачає перемир’я та повернення деяких заручників, утримуваних ХАМАСом. Другий етап передбачає ведення переговорів про безстрокове припинення бойових дій та звільнення всіх живих полонених, сказав Байден.

У своїй промові Байден сказав, що його остання пропозиція "створює краще завтра в Газі без ХАМАСу при владі". Він не уточнив, як це буде досягнуто, і визнав, що "є низка деталей, які необхідно обговорити, щоб перейти від першого етапу до другого".

Хоча Байден називає цю угоду пропозицією Ізраїлю, офіційна позиція Ізраїлю залишається незрозумілою, пише NBC News.

У суботу Нетаньягу опублікував заяву, в якій назвав постійне припинення вогню в Газі неможливим, поки не будуть виконані давні умови для припинення війни, повторивши, що "умови Ізраїлю для припинення війни не змінилися : знищення військових і керівних можливостей ХАМАСу, звільнення всіх заручників і забезпечення того, щоб Газа більше не становила загрози для Ізраїлю".

Фалк у неділю повторив позицію Нетаньягу про те, що "постійного припинення вогню не буде, доки не буде досягнуто всіх наших цілей".

ХАМАС попередньо привітав ініціативу Байдена.

"Промова Байдена містила позитивні ідеї, але ми хочемо, щоб це матеріалізувалося в рамках всеосяжної угоди, яка відповідає нашим вимогам", — сказав представник ХАМАСу Усама Хамдан у суботу мережі Al Jazeera.

ХАМАС хоче гарантованого припинення наступу в Газі, виведення всіх ізраїльських військових, вільного пересування для палестинців і допомоги на реконструкцію.

Нетаньягу в суботу прийняв запрошення лідерів Конгресу США виступити на спільній сесії.

"Я в захваті від привілею представляти Ізраїль в обох палатах Конгресу та представити правду про нашу справедливу війну проти тих, хто шукає наших життів представникам американського народу та всього світу", - написав в соцмережі Х Нетаньягу.

Запрошення прем’єр-міністра Ізраїлю виступити в Конгресі викликало критику з боку низки американських законодавців.

ХАМАС напав на Ізраїль 7 жовтня. Тоді палестинські бойовики вбили близько 1200 людей, переважно цивільних, і захопили близько 250 заручників. ХАМАС все ще утримує близько 100 заручників і тіла близько 30 інших після того, як більшість було звільнено під час припинення вогню минулого року.

Наступ Ізраїлю призвів до значних жертв в Газі, близько 80% із 2,3 мільйона жителів Гази покинули свої домівки, посадовці ООН стверджують, що в деяких частинах регіону поширюється голод.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG