Спеціальні потреби

Президент Байден: США «непохитно віддані безпеці Ізраїлю»


Президент Джо Байден з прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу в Нью-Йорку, 20 вересня 2023 року. (AP Photo/Susan Walsh, файл)
Президент Джо Байден з прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу в Нью-Йорку, 20 вересня 2023 року. (AP Photo/Susan Walsh, файл)

Президент США Джо Байден запевнив Ізраїль у підтримці США та заявив про «свою непохитну відданість безпеці Ізраїлю». Про це Байден повідомив після телефонної розмови з прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу.

Розмова відбулася у суботу на тлі безпрецедентного нападу на Ізраїль терористичного угруповання Хамас.

«Сьогодні я спілкувався з прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу про жахливі терористичні атаки Хамасу в Ізраїлі. Я запропонував нашу підтримку та підтвердив свою непохитну відданість безпеці Ізраїлю.
Перша леді США Джіл Байден і я висловлюємо наші щирі співчуття родинам, які втратили близьких», – написав Байден у мережі Х (колишня Twitter).

Прем’єр-міністр Нетаньягу за підсумками розмови з президентом Байденом висловив впевненість, що «Ізраїль переможе» у війні проти Хамасу після того, як бойовики здійснили раптове вторгнення, повідомили в офісі прем’єр-міністра Ізраїлю.
Як повідомляє офіс ізраїльського прем'єра, Байден наголосив, що США повністю підтримують право Ізраїлю на самозахист і дав зрозуміти, що США готові запропонувати «всі належні засоби підтримки уряду та народу Ізраїлю».
Також Байден застеріг будь-які інші сторони, ворожі до Ізраїлю, від пошуку можливості скористатися з цієї ситуації.
«Підтримка моєю адміністрацією безпеки Ізраїлю є твердою та непохитною», – додав він.

В окремій заяві держсекретар США Ентоні Блінкен заявив у суботу, що США «однозначно засуджують жахливі напади терористів Хамасу на Ізраїль, включаючи цивільних осіб і цивільні громади».

"Ми залишатимемося в тісному контакті з нашими ізраїльськими партнерами", - сказав Блінкен.

Президент України Володимир Зеленський висловив «співчуття всім, чиї рідні та близькі загинули від терористичної атаки». І висловив впевненість у тому, що «порядок буде відновлено й терористи будуть знищені».

«Ніде у світі не можна давати жодного шансу терору, бо терор завжди є злочином не просто проти однієї країни чи його конкретних жертв, а проти людяності як такої та всього нашого світу. Хоч би хто використовував терор, це злочин проти світу. Хоч би хто спонсорував терор, це злочин проти світу. Світ має бути обʼєднаний та солідарний, щоб терор ніколи й ніде не намагався підкорити чи зламати життя. Право Ізраїлю на захист не підлягає сумніву», – написав Зеленський у мережі Х.

У суботу вранці бойовики з Гази здійснили раптову атаку, випустивши тисячі ракет і увійшовши в Ізраїль по суші, морю та повітрю за допомогою парапланів. За словами офіційних осіб, в Ізраїлі загинули десятки людей і близько 800 поранені.

Міністерство охорони здоров'я Палестини повідомило, що щонайменше 198 палестинців були вбиті в суботу, 1610 поранені. Ізраїль завдав повітряних ударів по сектору Газа у відповідь на напад, оскільки Нетаньягу пообіцяв "змусити ворога заплатити величезну ціну".

Армія оборони Ізраїлю заявила, що її війська ведуть бої у кількох місцях. Деякі жителі Ізраїлю повідомляють, що бойовики намагалися увірватися до їхніх будинків. Хамас заявив, що захопив кількох ізраїльських солдатів біля кордону.

Суботній напад стався у 50-ту річницю війни Судного дня 1973 року, коли арабські держави завдали синхронізованого удару по Ізраїлю у свято Йом Кіпур, найсвятіший день єврейського календаря.

У матеріалі використано інформацію Reuters, CNN.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

XS
SM
MD
LG