Спеціальні потреби

В Іспанії конфіскували незаконно вивезені з України старовинні прикраси вартістю у 60€ млн


Конфісковані старовинні золоті прикраси, незаконно вивезені з України у 2016 році, Мадрид, 23 жовтня 2023. Policia Nacional via AP
Конфісковані старовинні золоті прикраси, незаконно вивезені з України у 2016 році, Мадрид, 23 жовтня 2023. Policia Nacional via AP

Іспанська поліція конфіскувала 11 старовинних золотих прикрас, які були незаконно вивезені з України у 2016 році. Також правоохоронці повідомили, що затримали п'ятьох людей, які намагалися продати ці вироби в Мадриді. Серед затриманих двоє українців, один із них священник православної церкви, та троє іспанців.

У заяві поліції йдеться, що вартість 11 прикрас оцінюють у 60 мільйонів євро і вони датуються VIII-IV століттями до нашої ери.

Правоохоронці заявили, що артефакти є частиною національного надбання України й вони зникли безвісти після виставлення між 2009 і 2013 роками в музеї в Києві. Після експозиції священник сфабрикував документи про те, що прикраси нібито належали православній церкві. У травні 2016 зловмисникам вдалось вивезти їх з України.

Через те, що артефакти не можна було продати законним шляхом через аукціони, зловмисники створили низку підставних компаній, щоб створити видимість легалізації й продати їх інвесторам, повідомляє іспанська поліція. У 2021 році іспанським правоохоронцям за участі СБУ вдалось вилучити вишуканий золотий пояс, а решту – сережки й намиста – вдалось конфіскувати останніми тижнями.

Зараз прикраси досліджують у Національному археологічному музеї Іспанії та Інституті культурної спадщини країни. Поліція повідомила, що слідство триває. У розслідуванні допомагали також аташе міністерств внутрішніх справ Албанії, Болгарії, Кіпру, Північної Македонії та України.

У статті використано матеріали AP

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

XS
SM
MD
LG