Спеціальні потреби

Ірландська опозиція вимагає відставки прем’єра країни


Коаліційний уряд Ірландії близький до відставки після того як визнав, що потребує фінансової допомоги для подолання проблем, викликаних зростанням національного боргу. Незважаючи на вимоги опозиції провести дострокові вибори, голова уряду заявив, що залишатиметься на посаді аж до прийняття бюджету, необхідного для подолання проблеми величезного державного боргу.

Роками Ірландія витрачала більше, ніж заробляла. До цього додався порятунок найбільших банків за рахунок державного бюджету. І у результаті Ірландія пішла шляхом Греції, шукаючи фінансову допомогу, розмір якої аналітики оцінюють у 140 мільярдів доларів.

Через це лідери ірландської опозиції вимагають відставки прем’єр-міністра Браяна Коуена та призначення позачергових виборів. Заступник голови опозиційної Партії лейбористів Джоана Борн зазначила:

«Багато простих ірландців думають, що влада ніколи не цікавилась їх думкою з приводу тих надзвичайно важливих подій, що відбуваються в країні. Ось чому люди вважають, що вибори допоможуть покращити атмосферу в країні та обрати уряд, який матиме довіру народу».

Прем’єр-міністр Браян Коуен протягом кількох тижнів заперечував, що Ірландія потребує фінансового порятунку. Але цієї неділі він таки звернувся за допомогою до Європейського Союзу та Міжнародного валютного фонду. Коуен пообіцяв залишатись при владі, допоки парламент схвалить план жорсткої економії, якого вимагає Європейська комісія. Втім, він також допускає проведення дострокових виборів у січні:

«Ми не зможемо відповісти на потреби наших виборців та всього ірландського народу, якщо ми відкладатимемо, або – ще гірше – сумніватимемося у необхідності запровадження кроків, які потрібні для порятунку нашої економіки та досягнення фінансової стабільності».

Прем’єр-міністр потребує підтримки парламенту для прийняття бюджету, дефіцит якого буде скорочено на восьми мільярдів доларів.

Колишні партнери по урядовій коаліції з Партії зелених заявили, що вони готові працювати разом з Коуеном, але лише виходячи з національних інтересів, і після досягнення мети вийдуть із складу уряду.

Після звістки про надання фінансової допомоги Ірландії, у понеділок європейські ринки продемонстрували зростання. Втім показники змінились після того, як увага змістилась на більші проблеми в єврозоні.

Аналітики застерігають, що фінансовий порятунок Ірландії не допоможе іншим країнам з високим боргом, зокрема Португалії та Іспанії.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG