Спеціальні потреби

Аяд Аллаві закликав до запобігання міжконфесійної війни в Іраку


Аяд Аллаві
Аяд Аллаві

Лідер головної в Іраку політичної коаліції, яку підтримують суніти, заявив, що Ірак потребує нового прем’єр-міністра або нових виборів, аби уникнути спалаху в країні війни на релігійному ґрунті.

Виступаючи у середу на засіданні очоленого ним альянсу «аль-Іракія», Аяд Аллаві поклав відповідальність за політичну кризу в Іраку на керований шиїтами уряд прем’єр-міністра Нурі аль-Малікі, звинувачуючи його в навмисному розпалюванні міжконфесійного напруження.

Наприкінці 2010 року блок «аль-Іракія» приєднався до «Іракського національного альянсу» аль-Малікі, до складу якого входять переважно шиїти, сформувавши уряд національного примирення. Проте від грудня «аль-Іракія», яку підтримують суніти, бойкотує парламент і кабінет міністрів на знак протесту проти монополізації влади шиїтами. Внаслідок бойкоту, міжконфесійні напруження в країні загострились.

Аллаві запропонував низку варіантів для вирішення кризи, включно зі створенням уряду технократів для організації дострокових парламентських виборів. Він також сказав, що очолений аль-Малікі «Іракський національний альянс» може призначити нового прем’єр-міністра, який не керуватиметься конфесійними інтересами.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG