Спеціальні потреби

Захід визнав іранський слід у спробі замаху на саудівського посла


Манссор Арбабсіар (праворуч), один із двох іранців підозрюваних в організації замаху на посла Саудівської Аравії у Вашингтоні, постав перед судом у Нью-Йорку. Замальовка із залу суду.
Манссор Арбабсіар (праворуч), один із двох іранців підозрюваних в організації замаху на посла Саудівської Аравії у Вашингтоні, постав перед судом у Нью-Йорку. Замальовка із залу суду.

Саудівська Аравія звинуватила Іран в спробах посилити свій міжнародний вплив, використовуючи «вбивства та жорстокість», після того як США викрили змову іранців, яка мала на меті вбити посла Саудівської Аравії у Вашингтоні.

Міністр закордонних справ Саудівської Аравії Сауд аль-Файсал заявив у четвер у ході подорожі до Австрії, що Саудівська Аравія працює над «виваженою відповіддю». Він заявив, що його країна «не схилиться» під тиском Ірану і примусить Іран відповісти за будь-які дії, спрямовані проти Саудівської Аравії.

Тим часом міністр закордонних справ Великобританії Вільям Гейґ заявив у четвер, що змова позначила новий рівень підтримки тероризму з боку Ірану. Він заявив, що Британія працюватиме спільно зі США, ЄС та Саудівською Аравією, щоб виробити спільну позицію щодо Ірану.

Раніше стало відомо, що США та Саудівська Аравія будуть прагнути «рішучої та спільної» позиції міжнародного співтовариства щодо спроби організувати замах на посла Саудівської Аравії у столиці США, Вашингтоні.

Білий дім повідомив, що президент США Барак Обама та король Саудівської Аравії Абдулла мали в середу телефонну розмову та погодились, що викрита змова є «кричущим порушенням» міжнародних норм. Лідери країн висловили намір «притягнути винних до відповідальності».

Іран заперечує ці звинувачення. Державна агенція новин Ірану ІРНА поширила заяву заступника міністра закордонних справ Ірану Алі Агані, який назвав звинувачення, що лунають з боку США «абсурдними» та застеріг Саудівську Аравію від спроб США завдати шкоди стосункам між мусульманскими країнами.

Державний секретар США Гілларі Клінтон уже заявила, що змова з метою вбивства посла Саудівської Аравії є небезпечною ескалазцією політики Ірану щодо використання політичного насильства та підтримки тероризму.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG