Спеціальні потреби

Росія називає санкції Заходу проти Ірану протизаконними


Представник Міністерства закордонних справ Ірану
Представник Міністерства закордонних справ Ірану

Москва виступила на боці Тегерана після того, як у понеділок країни Заходу оголосили про запровадження нових санкцій проти Ірану. Росія та Іран назвали санкції Заходу проти паливно-хімічного, фінансового на енергетичного секторів протизаконними та даремними.

Нові санкції, запроваджені США, Канадою та Британією, є відповіддю на стурбованість міжнародного співтовариства ймовірними намаганнями Ірану створити ядерну зброю.

У вівторок речник МЗС Ірану Рамін Мегманпараст заявив, що запровадження односторонніх санкцій з боку лише трьох країн є не більше ніж «пропагандистською на психологічною війною». Мегенпараст зазначив, що санкції будуть неефективними, оскільки торгові та економічні зв’язки Ірану зі США та Британією з незначними.

МЗС Росії в окремій заяві зазначив, що санкції є «неприйнятними та порушують міжнародне право». Москва та Пекін заблокували можливість винесення нових санкції щодо Ірану на розгляд Ради Безпеки ООН. Раніше ООН чотири рази впроваджувала санкції проти Ірану.

У понеділок у Вашингтоні, уряд США повідомив про запровадження нових санкцій відносно товарів та послуг, які затребувані нафтовою та газовою промисловістю Ірану. Відповідний крок має застерегти міжнародні компанії від інвестицій в енергетичний сектор Ірану.

США також повідомили, що ініціюють міжнародну дипломатичну кампанію з метою заохотити імпортерів енергоресурсів відмовитись від поставок з Ірану на користь інших джерел.

Водночас міністр фінансів США Тімоті Ґайтнер заявив, що США оприлюднять попередження, згідно з яким будь-які операції з банками Ірану можуть підтримувати незаконні дії Ірану.

Громадянам США та американським компаніям заборонено мати ділові відносини з Іраном.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG