Спеціальні потреби

Іран твердить, що в разі атаки проти нього він вдасться до відплатного удару


Верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї
Верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї

Верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї застеріг Сполучені Штати та Ізраїль від атаки проти іранських ядерних об’єктів, кажучи, що його країна вдасться до відплатних дій «сильними ударами і залізним п’ястуком».

У промові до кадетів збройних сил у Тегерані, Хаменеї сказав, що Іран не має наміру розпочинати конфлікт Але додав, що Іран вдасться до відплатного удару.

Це була найрішучіша реакція Ірану з часу, коли ізраїльські офіційні особи розпочали недавно натякати на можливі військові дії проти іранської ядерної програми. Ізраїль і західні країни підозрюють Іран у тому, що він намагається виготовити ядерну зброю під прикриттям цивільної ядерної програми. Проте Іран заперечує це звинувачення.

У документі, який оприлюднено у вівторок, МАГАТЕ висловило «серйозне занепокоєння» з приводу іранської ядерної програми, кажучи, що хоча деякі її частини цивільного призначення, інші пов’язані з ядерною зброєю. Президент Ахмедінеджад відкинув ці звинувачення і обіцяв, що його країна навіть найменшою мірою не відмовиться від своєї ядерної програми. Іран твердить, що його діяльність скерована на мирне виробництво електроенергії.

Великобританія, Франція і Німеччина заявили про можливість додаткових санкцій ООН після того, як Міжнародне агентство з атомної енергії оприлюднило доповідь, у якій сказано, що є «достовірні» докази, що Тегеран працює над розробкою ядерної зброї.

Західні країни кажуть, що вони хочуть унеможливити Ірану стати ядерною державою.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG