Спеціальні потреби

У штаті Індіана – економічний бум завдяки інвестиціям «Бритиш Петролеум»


Майже чотири мільярди доларів британська компанія «Бритиш Петролеум» вкладає в економіку американського штату Індіана. У містечку Вайтінг британці реконструюють завод переробки нафти, що працює тут з 1889-го року. Інвестиція спричинила економічний бум у маленькому містечку.

На вулицях Вайтінга жодних ознак економічної скрути чи високого рівня безробіття нема. Місцевий житель Браян Лаурі каже, місто процвітає завдяки тому, що обслуговує найбільший у Північній Америці проект «Бритиш Петролеум» – перебудову його нафтопереробного комбінату.

«Завдяки цій інвестиції – найбільшій за всю історію штату Індіана – ми врятувалися від економічного шторму», – каже Браян Лаурі.

«Бритиш Петролеум» витрачає близько трьох мільярдів восьмисот мільйонів доларів на збільшення виробничих потужностей комбінату, який переробляє нафту-сирець, що прибуває з покладів у канадській Альберті. Таким чином чотиримільярдний проект модернізації комбінату – це величезне вливання в економіку всієї північно-західної Індіани. Зараз на будівельних роботах працюють приблизно вісім тисяч людей, з них шість тисяч – на контрактній основі та дві тисячі – штатних працівників. Брет Етлін очолює відділ зв’язків з громадськістю та місцевою адміністрацією:

«Кожного дня сюди на роботу прибувають тисячі людей, вони відвідують місцеві магазини, ресторани. Так що до бюджету наших містечок та громад надходять великі прибутки. Коли проект модернізації закінчиться, місцева казна отримає велике поповнення».

Хоча більшість людей, які живуть поряд з комбінатом, сплачують зменшені податки на нерухомість та отримають доступ до оновленої інфраструктури, не всі задоволені збільшенням потоку нафти, яка перероблятиметься на комбінаті.

Стів Коузел – президент «Проекту Колумет» – громадської організації, яка бореться за соціальну, економічну справедливість та захист довкілля. Група свого часу протистояла наданню «Бритиш Петролеум» низки дозволів на будівництво через занепокоєння, що збільшення обсягів нафтопереробного комбінату забруднить довкілля навколо заповідного озера Мічиган.

«Ми дуже стривожені тим, що станеться з нашим повітрям. Рівень концентрації сірки в повітрі збільшиться на 20%, дрібного бруду – на 21%, свинцю – 25% – це величезні цифри. Так що загалом повітря стане на 20% бруднішим», – занепокоєний Стів Коузел.

Брет Етлін каже, що частина грошей, виділених на проект модернізації, піде на зменшення викидів комбінату:

«Ми інвестуємо понад мільярд доларів на покращення у сфері захисту довкілля. Ми вкладаємо гроші в обладнання для очищення води, як також в інше устаткування».

Браян Лаурі каже, що поки ніякої шкоди громада від комбінату не відчуває:

«Мої діти спокійно плавають у цій воді, ми дихаємо цим повітрям і не маємо ніяких проблем. Так що відносно довкілля – у мене нарікань нема».

Робота над модернізацією комбінату, який виробляє 405 тисяч барелів нафти на день, вже на дві третини закінчена. «Бритиш Петролеум» очікує прийняти завершений проект вже у 2013-му році.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG