Спеціальні потреби

Французький міністр фінансів Крістін Лаґард очолила МВФ


Французький міністр фінансів Крістін Лаґард очолила МВФ
Французький міністр фінансів Крістін Лаґард очолила МВФ

Згідно з традицією, що існувала з часів заснування Міжнародного валютного фонду, його керівник походить з Європи. Проти призначення француженки Крістін Лаґард виступали деякі країни, що розвиваються. Зокрема керівник Мексиканського центрального банку та один з претендентів на посаду голови МВФ Огустін Карстенс заявляв, що організації, яка складається зі ста вісімдесяти семи країн-членів, треба наслідувати зміни, що відбуваються у світовій економіці. І розглядати кандидатів з інших країн також. У відповідь Лаґард пустилася у світове турне, шукаючи підтримки лідерів країн на шляху розвитку.

«Я провела чимало тривалих консультацій по всьому світу, особливо в країнах, що розвиваються. Для мене це була чудова можливість розповісти їм про моє бачення майбутнього фонду», – каже Лаґард.

У результаті США, Росія та Китай схвалили кандидатуру Лаґард. Разом із підтримкою усіх європейських країн це сформувало більшість у раді директорів МВФ. Вона стане першою жінкою – директором фонду за 70 років його існування.

«Я пройшла співбесіду з усіма 24-ма членам ради директорів МВФ. В цій групі не було жодної жінки. І коли протягом трьох годин мені ставили питання ці 24 чоловіки, я подумала - це добре, що речі потрохи змінюватимуться, що кожний додасть свої відмінності, різні якості та інколи – різницю в поглядах на проблеми», – розповіла нова керівниця МВФ.

Економіст Доменіко Ломбарді каже, що Лаґард перемогла інших претендентів перш-за-все завдяки своєму досвіду, який допоможе їй у вирішенні боргової кризи в Європі:

«Крістін Лаґард походить із провідної європейської країни. Це дає їй можливість ефективно впливати на міністрів фінансів інших європейських країн для того, щоб робити більш рішучі кроки для подолання боргової кризи в Європі. Це безумовно стало одним з основним факторів у її призначенні».

Лаґард заявила, що вона буде активно захищати інтереси країн на шляху розвитку. Її значний міжнародний досвід також допоміг отримати призначення.

«Я пройшла співбесіду з усіма 24-ма членам ради директорів МВФ. В цій групі не було жодної жінки. І коли протягом трьох годин мені ставили питання ці 24 чоловіки, я подумала - це добре, що речі потрохи змінюватимуться, що кожний додасть свої відмінності, різні якості та інколи – різницю в поглядах на проблеми», – каже економіст Ґуставо Багатіні.

Минулого року Лаґард була лідером переговорної групи ЄС та МВФ щодо фінансової допомоги країнам, що мають величезні борги, - Греції, Ірландії та Португалії. Про свою позицію щодо Греції вона заявила після призначення, виступаючи проти виходу країни з Єврозони:

«Це – найгірший сценарій, якого треба уникнути всіма способами. Проблему треба подолати спільними зусиллями. Всі кредитори мають прийти їй на допомогу, а сама Греція має поводитися відповідально, зважаючи на свої наявні фінанси та потреби тих, хто у найскладнішій ситуації».

Після призначення Лаґард не приховувала емоцій:

«Я дуже пишаюся. Дуже розчулена. Але трохи сумно, тому що ціла сторінка мого життя для Франції закінчилася!»

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG