Спеціальні потреби

У США заарештовано групу росіян, підозрюваних у зв'язках із ІДІЛ


"Протягом останніх кількох днів агенти ICE заарештували кількох негромадян згідно з вимогами імміграційної влади", — йдеться в заяві ФБР і Департаменту внутрішньої безпеки (DHS).
"Протягом останніх кількох днів агенти ICE заарештували кількох негромадян згідно з вимогами імміграційної влади", — йдеться в заяві ФБР і Департаменту внутрішньої безпеки (DHS).

У трьох штатах Америки було заарештовано групу російських громадян, підозрюваних у зв’язках з ІДІЛ, яку у США та багатьох західних країнах визнано терористичною організацією. Про це з посиланням на власні джерела у правоохоронних органах повідомляє низка американських видань.

Шестеро громадян Росії, які походять з Таджикистану, були затримані в ході скоординованої спецоперації в Лос-Анджелесі, Нью-Йорку та Філадельфії, повідомляє The New York Post з посиланням на двох неназваних співрозмовників у Імміграційних і митних органах (ICE).

За інформацією видання Newsweek, двоє інших також були заарештовані після місяців стеження міжвідомчої Об’єднаної оперативної групи з боротьби з тероризмом. Newsweek повідомляє про ці арешти, посилаючись на NBC, яке не згадує про зв’язки з Росією.

Телеканал Fox News, який також повідомив про арешти, поінформував, що чоловіки потрапили до США через південний кордон цього і минулого року, і початкова перевірка не викликала тривоги щодо їхніх цілей.

Як повідомляє NBC, принаймні двоє чоловіків перетнули кордон США навесні 2023 року, і один скористався додатком, який дозволяє мігрантам записуватися на зустріч, щоб отримати притулок.

Телеканал ABC додає, що протягом останніх тижнів влада виявила інформацію, що вказує на зв’язки або приналежність підозрюваних до ІДІЛ, і їх розшукали та затримали.

Тривають заходи щодо депортації підозрюваних, оскільки наразі влада не зібрала достатньо доказів для висунення їм звинувачень у тероризмі, повідомляє ABC.

"Протягом останніх кількох днів агенти ICE заарештували кількох негромадян згідно з вимогами імміграційної влади", — йдеться в заяві ФБР і Департаменту внутрішньої безпеки (DHS).

"Дії проводилися в тісній координації з об'єднаними оперативними групами ФБР з боротьби з тероризмом. Заарештовані особи утримуються в ізоляторі ICE до розгляду процедури депортації. Як ФБР і DHS нещодавно описали в публічних і партнерських бюлетенях, США перебувають у загостреному стані ФБР і DHS продовжуватимуть цілодобову роботу з нашими партнерами, щоб виявляти, розслідувати та припиняти потенційні загрози національній безпеці", – цитує ABC заяву ФБР і Департаменту внутрішньої безпеки.

Як повідомляв Голос Америки, наприкінці березня бойовики групи ІДІЛ-Х – відгалуження терористичної групи ІДІЛ у Центральній Азії – взяли на себе відповідальність за напад на концертний зал Crocus City Hall на околиці Москви, в результаті якого загинуло 143 людини.

Служби безпеки Кремля звинуватили Україну, а згодом "найвищих посадових осіб США та країн НАТО" в причетності до фінансування тероризму у зв'язку з цим нападом, хоча західні розвідки попереджали Москву про загрозу ІДІЛ за кілька днів до атаки на концертний зал.

8 квітня на російських державних телеканалах показали відео з допитів обвинувачених у скоєнні теракту в концертному залі, де звинувачені на камеру заявили, що їхні дії нібито координували із Києва. Усі чоловіки говорили російською мовою, хоча раніше частина з них могла спілкуватися тільки через перекладача.

ІДІЛ взяла на себе відповідальність за атаку заявами, фотографіями та пропагандистським відео, знятими нападниками.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG