Спеціальні потреби

Уряд Угорщини шукає заміну президенту Шмітту


Пал Шмітт подав у відставку
Пал Шмітт подав у відставку

Парламент Угорщини розглядає кандидатури на найвищий пост в країні. Угорський прем’єр сподівається, що новий президент буде таким же лояльним, як і попередник Пал Шмітт, який у понеділок подав у відставку через звинувачення у плагіаті.

Університетська комісія позбавила Шмітта наукового ступеня після того, як було встановлено, що у своїй дисертації 20 років тому він без посилання використав тези іншого науковця. Хоча президент до останнього заперечував звинувачення, після недільних антипрезидентських демонстрацій, у понеділок він все ж таки оголосив про свою відставку.

Критики кажуть, що відставка лідера країни підірве позиції правлячої партії.

Парламент Угорщини (Державні збори) обрав Пала Шмітта президентом країни 29 червня 2010-го року. Кандидатуру Шмітта, який займав посаду спікера Національної асамблеї, висунула правляча правоцентристська урядова коаліція. Термін президентських повноважень в Угорщині становить 5 років. Згідно із законом країни, якщо повноваження чинного президента припиняються до закінчення терміну, вибори нового президента мають бути проведені протягом 30 днів.

Серед найбільш ймовірних кандидатів аналітики називають депутата Європарламенту від правлячої партії «Фідеш», 52-річного адвоката Яноша Адера. Іншою сильною кандидатурою може стати спікер Палати представників 52-річний Ласло Ковер, який тимчасово виконує обов’язки президента.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG