Спеціальні потреби

Микола Азаров: Україна не боїться погроз РФ залишити ГТС без газу


Микола Азаров: Україна не боїться погроз РФ залишити ГТС без газу
Микола Азаров: Україна не боїться погроз РФ залишити ГТС без газу

Україна не боїться погроз керівництва російської енергетичної монополії Газпром залишити українську газотранспортну систему без газу. Прем’єр-міністр Микола Азаров піддав критиці наміри компанії позбавити Київ значних надходжень за транзит. Про них напередодні заявив речник Газпрому Сергій Купріянов, висловивши сумнів у доцільності використання української ГТС для експорту російського газу до Європи після введення в експлуатацію альтернативних маршрутів – Південного і Північного потоків.

Микола Азаров дав зрозуміти, що український уряд має час для того, щоб знайти варіанти використання власної ГТС:

«Я завжди кажу: Бог вам в поміч. Якщо в Росії всі проблеми вирішені: всюди такі лікарні збудовані, все у вас зроблено, все у вас добре в країні – будь ласка, будуйте. У вас є можливість використовувати нашу, у минулому спільну, газотранспортну систему. Але якщо ви хочете 20 млрд. євро направити невідомо куди, то будь ласка, Бог вам у поміч. Україна знайде вихід з цієї ситуації. Не потрібно за це переживати».

Слова російських посадовців фактично заперечили і в Європі. Речник Єврокомісії Ісаак Валеро-Ладрон заявив у четвер про ключову роль української ГТС в системі забезпечення газом споживачів на континенті:

«У найближчі роки попит на газ в Європі буде зростати. З огляду на це у нас немає сумнівів у тому, що українська газотранспортна система залишатиметься важливою для Євросоюзу і континенту в цілому. Українська газотранспортна система є одним із ключових шляхів постачання російського газу в Європу. Як ви знаєте, унікальне географічне розташування України та можливості не тільки транзиту газу, а й його зберігання та видобування, означає, що Україна може запропонувати більшу гнучкість для поставок газу. Однак Україна має негайно розробити стратегію довготермінового використання своєї ГТС, щоб залишитися конкурентним гравцем на ринку».

В Європі також піддали сумніву заяви російських посадовців про начебто нові випадки несанкціонованого відбору Україною експортного палива з трубопроводу під в зимовий час.

НАК Нафтогаз України оприлюднила повідомлення, що під час аномальних холодів не вдавалася до скорочення транзиту газу до країн ЄС.

«З початку 2012 року Національна акціонерна компанія Нафтогаз України не відібрала жодного кубометра природного газу із транзитних обсягів, які транспортувалися ВАТ Газпром до країн Європи. Відповідно до умов діючого контракту на постачання природного газу, добові обсяги споживання газу Україною не фіксуються, натомість, визначається щоквартальні обсяги поставок енергоресурсу», – йдеться у повідомленні.

У Нафтогазі зауважують, що були готові підняти додаткові обсяги палива із підземних сховищ, щоб покрити недопоставлені Газпромом обсяги. Однак не отримували таких прохань від постачальника. «Якби російська сторона звернулася до нас, ми б могли допомогти європейським споживачам у ситуації із критичним зниженням постачання газу, як ми допомогли Туреччині», – заявив один із топ-менеджерів НАК Вадим Чупрун.

Навіть у провладній Партії регіонів розцінили останні заяви російських посадовців як недружні.

«Дуже прикро, що наш стратегічний партнер, Російська Федерація, замість конструктивних переговорів та формування балансу інтересів держав-постачальників, транзитерів і споживачів в Європі, знову вийшла на рівень методів, які характеризуються політико-економічним, психологічним тиском», – заявив один із лідерів партії Анатолій Кінах.

Тим часом російські медіа повідомляють про поступову переорієнтацію транзиту газу на маршрути, які йдуть в обхід України. За деякими даними, з початку року транспортування палива через українські трубопроводи зменшилося на 17%. Для українського бюджету це може означати суттєві втрати валютних надходжень та послаблення позицій на переговорах про перегляд газових контрактів.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG