Спеціальні потреби

Українці вшанують пам’ять жертв Голодомору окремо від української влади


Українці вшанують пам’ять жертв Голодомору окремо від української влади
Українці вшанують пам’ять жертв Голодомору окремо від української влади

Досі українська влада не оприлюднила планів щодо вшанування пам’яті жертв Голодомору та політичних репресій. Міністерство освіти і науки України (МОН) цього року не проводить щорічної Всеукраїнської краєзнавчої акції учнівської та студентської молоді «Колосок пам’яті» (згідно з чинним наказом МОН від 29. 05. 2007р. №425 акція довгострокова та проводиться щорічно). Також МОН не надсилало методичних рекомендацій щодо проведення "Уроку пам’яті", як це робилося у минулі роки за міністрів Вакарчука, Ніколаєнка та Кременя.
Як заявила журналістам заступниця голови адміністрації президента Ганна Герман, ігнорувати 27 листопада влада не збирається, просто не вважає за потрібне ділитися власними планами із українцями.

«Чому ми маємо щось оголошувати? Ми просто будемо вшановувати на державному рівні пам'ять безневинних жертв, які загинули внаслідок цієї страшної трагедії. Ми розділяємо наші оцінки з усім світом цього терору, цього винищення людей сталінським режимом. Чому ми повинні про це оголошувати. Це скорботні дні, коли вони прийдуть, влада, відповідно, вшанує безневинні жертви», – заявила Ганна Герман.

Приєднається до державних заходів і міністр освіти і науки Дмитро Табачник, якщо цього потребуватиме протокол:

«27 числа будуть державні заходи, в яких всі, кому належить, будуть брати участь. Весь перелік осіб, кому належить в цьому брати участь, визначить державний протокол», зазначив Табачник.

Попри заяви уряду, українська громадськість вважає, що влада «забула» про день пам’яті, і вирішила мобілізувати свої сили самостійно. В стінах Києво-Могилянської академії був створений Громадський комітет із вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні. До складу комітету увійшли відомі українські історики, академіки, митці та активісти, які закликали усіх людей, хто «поділяє скорботу українського народу, 27 листопада о 16 годині запалити свічку пам’яті за душі тих, хто став жертвою Голодомору».

Також Громадський комітет проведе 27 листопада в Києві акцію «Голодомор 32-33 – це геноцид. Пам’ятаємо», під час якої люди, взявшись за руки, утворять живий ланцюг пам’яті до Національного меморіалу Голодомору. А потім кияни разом із усією Україною запалять свічки пам’яті біля Національного меморіалу Голодомору.

Нагадаємо, що США зробили офіційну заяву у зв’язку з днем пам’яті жертв Голодомору. Представник Ради національної безпеки США, Майкл Гаммер, заявив, що американці приєднуються до українського народу та етнічних українців по всьому світу вшановуючи всіх безневинно загиблих. «Як вільні народи, ми єдині не тільки у вшануванні жертв Голодомору, але й у нашому спільному прагненні запобігти повторенню подібної не людяності в майбутньому», йдеться в зверненні, яке не було розміщено на офіційних сайтах українського уряду.

Українська діаспора у США вшанувала пам’ять жертв Голодомору 20 листопада. На церемонії, яка відбулася у найбільшому соборі Нью-Йорка, зібрались як пересічні громадяни, так і офіційні особи обох держав. Звернення міністра закордонних справ України Костянтина Грищенка до закордонного українства з нагоди 77-х роковин Голодомору 1932-1933 років в Україні прочитав посол України в США Олександр Моцик.

МІНІСТР ЗАКОРДОННИХ СПРАВ УКРАЇНИ

Звернення до закордонного українства

з нагоди 77-х роковин Голодомору 1932-1933 років в Україні

В останні дні листопада українці усього світу та міжнародне співтовариство єднаються у скорботі за мільйонами невинних жертв однієї з найбільших гуманітарних катастроф людства - Голодомору 1932-19ЗЗ років в Україні.

Історія українського народу сповнена чималої кількості сумних сторінок і випробувань. Однак, гострий біль від трагедії, яка спіткала нас у мирний час, залишається відчутним і сьогодні.

Немилосердний сталінський режим не міг змиритися з існуванням вільних та непокірливих селян. Голодомор став його цинічною відповіддю на опір народу насильницькій колективізації, а багата хліборобна Україна постала перед загрозою голодного винищення її працелюбного населення.

Наш святий обов'язок сьогодні і в подальшому робити все, щоб пам'ять про загиблих від штучного голоду українців та представників інших націй залишалася живою для нинішніх і прийдешніх поколінь, слугуючи пересторогою на майбутнє.

Світова підтримка та співпереживання додають Українському народові духовної сили і впевненості у побудові незалежної демократичної держави, найвищою цінністю якої є права та свободи Громадянина.

Щиро ціную зусилля закордонного українства з поширення правди про причини і наслідки Голодомору. Слова вдячності адресую всім країнам і народам, які поділяють нашу жалобу, допомагають відродити та зберегти пам'ять про пережите лихоліття.

Хочу, щоб у ці поминальні дні ми звернулися у спільній молитві до Всевишнього:

"Упокой, Господи, душі невинно убієнних, а нам, нині сущим, даруй мудрість уникнути трагічної долі минулих поколінь! Вічна пам`ять!"

КОСТЯНТИН ГРИЩЕНКО

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG