Спеціальні потреби

Україна приєдналася до відзначення Дня боротьби з гепатитом


Україна приєдналася до відзначення Дня боротьби з гепатитом
Україна приєдналася до відзначення Дня боротьби з гепатитом

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) вважає гепатит С наступною епідемію людства. Хвороба, на думку організації, є не менш небезпечною за ВІЛ/СНІД. В Україні ж понад два мільйони людей інфіковані гепатитами В та С. Тому й долучилися до першого міжнародного відзначення Дня боротьби із гепатитом.

Останні роки про вірусний гепатит, як про новий виклик людству, говорять все частіше. Щороку в світі помирає близько мільйона людей від цих вірусів. Зокрема, найбільш небезпечним сьогодні є вірусний гепатит С. Людина може бути інфікована, і 10-15 років вона не буде про це здогадуватися, каже лікар-ендокринолог, директор Всеукраїнської громадської організації «Зупинимо гепатит», Дмитро Коваль. «Через це вірус навіть називають «лагідним вбивцею». Наслідок захворювання – цироз і рак печінки», – каже Дмитро Коваль.

Інфікування відбувається подібно, як і у вірусу ВІЛ – через кров. Але небезпека зараження гепатитом С, наприклад, через інфіковану голку, набагато вища за можливість зараження ВІЛом. За інформацією ВООЗ, найбільший ризик зараження під час переливання крові – 92%. Тому в групі ризику опиняються і медичні працівники, і донори крові.

Україна наразі тільки формує стратегію боротьби із вірусним гепатитом. Кабмін навесні затвердив створення робочої групи, завданням якої є сформувати державну програму з профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів. Програма буде розрахована до 2016 року.

Заступник цієї робочої групи, директор Департаменту лікувально-профілактичної допомоги МОЗ Микола Хобзей вважає можливість розробки такої програми успіхом. В першу чергу йтиме мова про формування реєстру хворих, щоб «можна було розуміти реальну картину, робити певну діагностику», пояснює Микола Хобзей. Про гроші ж не говорить, бо не визначені ще масштаби проблеми, і не зрозуміло, скільки держава буде готова виділити українцям на боротьбу із гепатитом.

«В цьому році фінансування відбувається за рахунок місцевих бюджетів. Ми сподіваємось, що в центральному бюджеті будуть закладені гроші на створення реєстру, закупівлю препаратів», – каже представник Міністерства охорони здоров’я.

Всеукраїнська громадська організація «Зупинимо гепатит» була однією з тих, хто ініціював розробку державної програми. Тому директор ВГО Дмитро Коваль вважає крок держави назустріч «унікальним». «Наша організація входить до робочої групи з розробки програми. Деякі питання нам вдалося перебити на свій бік», – говорить Дмитро Коваль.

Інші громадські організації не такі позитивні по відношенню до дій влади. МБФ «Міжнародний альянс з ВІЛ/СНІДу в України» звертає увагу на те, що окрім відсутності державного фінансування, зберігається висока вартість курсу лікування. Причиною, на думку організації, є обмежена конкуренція, бо тільки дві фармацевтичні компанії в країні мають право на виробництво препаратів для лікування гепатитів. Найтяжча форма хвороби вимагатиме більше 20 тисяч доларів на лікування на рік, що недоступно більшості українців, кажуть в альянсі. Тому й закликають владу посприяти зниженню цін на відповідні ліки, а також забезпечити безкоштовне тестування для тих, хто цього потребує.

Поки що ж громадські організації проводять інформаційні кампанії для населення. У міжнародний день боротьби з гепатитом ще й організували безкоштовні експрес-тести для охочих. В столиці біля спонтанної абмулаторії вишикувалась ціла черга киян, які хотіли дізнатися про свій стан здоров’я. Подібні акції пройшли ще в семи містах України

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG