Спеціальні потреби

В уряді відраджують Трампа від повноцінної зустрічі з Путіним


Президент США націлений на проведення повноцінної зустрічі з президентом Росії Путіним під час засідання G20 в Німеччині наступного місяця. Однак, погляди в уряді США на доцільний формат зустрічі розділились, повідомляє Associated Press, посилаючись на джерела в Білому домі, Державному департаменті США та в Раді національної безпеки США.

Трамп має прямо «сказати Путіну – нам не подобається те, що Ви втручались до наших виборів». «Якщо такого не сказати, на нього (Трампа) обрушиться преса і Конгрес і можна гарантувати, що Конгрес ухвалить законодавство про санкції проти Росії»
Стівен Пайфер

Багато хто з радників президента Трампа вважає, що США слід утримувати дистанцію від Росії з огляду на теперішнє розслідування втручання Росії до виборів США. Деякі посадовці Держдепу та Ради з нацбезпеки закликають до більшої стриманості і рекомендують президентові провести коротку зустріч в перервах між подіями саміту. Інші рекомендують провести «стратегічні переговори зі стабільності», які, як правило, не включають президентів, а проходять на рівні делегацій.

Але, президент Трамп воліє провести повноцінну двосторонню зустріч, яка б включала спілкування з пресою та протокольні заходи. Трамп прагне розбудувати гарні робочі стосунки з Росією і особиста зустріч може допомогти досягти кращого порозуміння між президентами.

Небезпекою такої зустрічі, попереджають радники, може стати те, що Трамп часто відходить від запланованих сценаріїв, зазначає АР. Так, наприклад, протягом зустрічі з російськими дипломатами минулого місяця, Трамп розповів їм таємну інформацію, отриману ним від Ізраїлю, стосовно терористичної загрози. Згодом, аналітики вказали, що надання такої інформації було цілком виправданим з огляду на повноваження президента знімати гриф таємності з інформації.

Білий дім повідомив, що остаточного рішення про зустріч ще не було прийнято.

Коментуючи можливість зустрічі, колишній посол США в Україні Стівен Пайфер сказав, що Трамп має прямо «сказати Путіну - нам не подобається те, що Ви втручались до наших виборів. Якщо такого не сказати, на вас обрушиться преса і Конгрес і можна гарантувати, що Конгрес ухвалить законодавство про санкції проти Росії».

Дивіться також: Підсумки саміту лідерів ЄС у Брюсселі

Підсумки саміту лідерів ЄС у Брюсселі. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG