Спеціальні потреби

Безпеку Хаджу забезпечують понад сто тисяч військових


Безпеку Хаджу забезпечують понад сто тисяч військових
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

Безпеку Хаджу забезпечують понад сто тисяч військових

Свято Ід аль-Адха, відоме також як Курбан-байрам, пов’язане з Хаджем, прощею, на яку до Мекки у Саудівській Аравії щороку йдуть сотні тисяч мусульман. Щоправда, цим разом очікується, що прощу здійснить вдвічі менше людей, ніж торік, коли Мекку загалом відвідало три мільйони двісті тисяч мусульман з усього світу. Яка причина зменшення кількості паломників?

Мусульмани у США святкують Різдво
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00
Direct link
Після обряду таваф навколо Кааби у священному місті Мекка паломники зібрались на горі Арафат, де, за віруванням, чотирнадцять століть тому пророк Мухаммед закликав мусульман об’єднатися. Для паломників із Сирії об’єднання та мир – це питання життя.

Один із сирійських паломників Мухаммед Ферас каже:

«Ми лишили свої домівки. Наші діти гинуть. Я молюся Богові із проханням припинити страждання нашої країни».

Навіть за умов політичного спокою, безпека під час Хаджу серйозна проблема, варто лише пригадати смертельну тисняву у минулому та захоплення паломників терористами у 1979 році.
Схоже, що Хадж цього року проходить без особливих інцидентів. Переважна більшість паломників існуючі політичні розходження під час святкувань залишають позаду, каже експерт з тероризму з Університету імені Роберта Ґордона Стівен Вертіґанс:

«Більшість паломників прибувають сюди з релігійних міркувань, приходять, щоб разом з іншими мусульманами висловити свою віру та здійснити ритуали».

Навіть за умов політичного спокою, безпека під час Хаджу серйозна проблема, варто лише пригадати смертельну тисняву у минулому та захоплення паломників терористами у 1979 році. Цього ж року через гострий респіраторний вірус у регіоні Перської затоки, на святкування не змогли приїхати тисячі паломників. Крім того, влада Саудівської Аравії обмежила кількість дозволів на здійснення Хаджу через ремонтні роботи у Великій Мечеті. Стівен Вертіґанс продовжує:

«Якщо вони відмовляють у дозволах через політичні міркування, а не міркування безпеки чи охорони здоров’я, мусульманська громада виступить проти цього.

Безпеку Хаджу цього року забезпечують понад сто тисяч військових. Хадж закінчиться 18 жовтня разом із закінченням свята Ід аль-Адха (Курбан-байрам).

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG