Спеціальні потреби

Таємниця популярності електрогітар Пола Рід-Сміта




У середині 80-их, самоучка Пол Рід-Сміт розпочав виробництво гітар, які у наш час вважають одними з найкращих у світі і на яких грають провідні музиканти на усіх континентах.

Гітарист Карлос Сантана та джазмен Аль Ді Меола, грають різну музику. Однак, і той, і інший використовують гітари одного виробництва.

«Я почав творити гітари ще на уроках праці в школі, потім у спальні мого брата та у своїй кімнаті. Тоді я брав інструменти на прокат», – розповідає засновник компанії виробництва електрогітар Пол Рід-Сміт.

Тепер електрогітари Пола Рід-Сміта народжуються на сучасному виробництві у штаті Меріленд і мають великий попит серед покупців.

Минулого року 260 працівників фабрики виготовили 13 тисяч гітар. Ще 25 тисяч, дешевших інструментів було зроблено на підприємстві компанії у Південній Кореї. Загалом за минулий рік товарообіг компанії склав 40 мільйонів доларів. З часу заснування у 1985-му році компанія Пола Сміта змогла зайняти свою нішу на ринку гітар. За словами засновника, його успіх обумовлений прагнення зробити найвищої якості інструмент:

«Нас часто питають, чим наші гітари відрізняються від інших. Я дійшов висновку, що у нас дуже складний і довгий процес виготовлення кожної деталі».

Увагу до найменшої дрібниці легко помітити у частині фабрики, де розпочинається виговлення дорогих гітар. Як розповідає президент компанії Джек Геґенбагем, процес виготовлення унікальної гітари починається з вибору дерева. Компанія купує дерево у різних куточках світу. Після відбору, дерево повільно висушують у спеціальній кімнаті. За допомогою комп’ютерів, корпус гітари виготовляється з точністю до тисячної міліметра. Однак, зачистка, фарбування та покриття лаком роблять вручну. Вручну прикрашається і гриф інструмента. Загалом, процес створення однієї гітари займає приблизно шість тижнів. Як говорить засновник, тут прагнуть до абсолютної досконалості:

«Наша мета – постійно удосконалювати гітари. Коли у цьому процесі ми доходимо до межі досконалості, ми починаємо все заново з іншою моделлю».

Така увага до інструменту не залишається непоміченою музикантами. Браян Мідер продає гітари компанії Пола Рід-Сміта у вашингтонському музичному центрі. За його словами, коли заходить мова про якість гітари масового виробництва, інструментам Пола Сміта немає рівних:

«За ціну гітари масового виробництва ви отримуєте інструмент, який за якістю виробництва та звуку дорівнює гітарі, зробленій на замовлення. Дуже мало виробників можуть з ними конкурувати».

Пол Рід-Сміт також запустив у виробництво акустичні гітари, до виготовлення яких ставиться не менш прискіпливо. Ціни на електричні гітари його компанії коливаються від 600 до кількох десятків тисяч доларів за інструмент, зроблений на спеціальне замовлення.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG