Спеціальні потреби

Військовий трибунал у Ґвантанамо розглядає справу нападу на есмінець «Коул»


Під час засідання військового трибуналу на Кубі у середу було висунуто звинувачення підозрюваному у тероризмі Абді аль-Рагіму аль-Нашірі, якого звинувачують у скоєнні нападу на американський есмінець «Коул» у 2000-му році. Це перша справа, якою займається військовий трибунал з часу, коли Президент Обама на початку року дозволив військовим комісіям розглядати справи в’язнів Ґвантанамо Бей.

У залі суду Нашірі виглядав спокійним і впевненим у собі. Він помахав рукою присутнім і посміхався судді, який звертався до нього через перекладача. Нашірі звинувачують у вбивстві та участі у терористичному нападі на есмінець «Коул» у Ємені. Внаслідок теракту 17 військових загинуло та десятки зазнали поранень. Під час засідання родичі загиблих побачили нападника вперше. Серед них – батько 21-річного Кеннета Клодфелтера:

«Я хотів побачити його і сказати, що цей напад не зійде йому з рук. Я очікую, що трибунал засудить його до страти. Думаю, життя 17-ти солдатів цього варте».

Нашірі арештували 2002-го року та допитували у таємній в’язниці ЦРУ закордоном. Згодом його перевезли у в’язницю Ґвантанамо Бей на Кубі. Адвокати Нашірі стверджують, що підозрюваного не повинні притягувати до відповідальності, оскільки слідчі використовували жорстокі методи допиту, зокрема симуляцію страти та утоплення. Сторона захисту не переконана, що уразі визнання невинним Нашірі випустять з Ґвантанамо.

«Я не можу уявити, що за сьогоднішніх політичних умов, чи упродовж кількох наступних років будь-який президент схвалить його звільнення, навіть якщо його буде виправдано», – каже адвокат Ричард Каммен.

Ефективність і законність розгляду подібних справ у військових трибуналах підтвердив прокурор Марк Мартінс:

«Я впевнений, що військова комісія, яка була скликана сьогодні для висунення звинувачення Нашірі, буде розглядати справу чесно і справедливо».

Захисники кажуть, що тортурування Нашірі під час допитів буде їхнім серйозним аргументом під час суду. Вони передбачають, що розгляд справи може зайняти кілька років.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG