Спеціальні потреби

Міністр Грищенко пояснював у США куди рухається демократія в Україні


Напередодні засідання Комісії зі стратегічного партнерства США – Україна міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко виступив у Інституті Карнеґі у Вашингтоні. Більшість свого виступу Костянтин Грищенко присвятив поясненню внутрішньої політики в Україні. За його словами, назрів час для відвертої розмови і саме заради таких розмов він приїхав до Вашингтона:

«Я не погоджуюсь з тими політичними касандрами, які стверджують, що ситуація з демократичними свободами в Україні погіршується. Це спекуляції, які відображають емоційну реакцію частини суспільства, яка досі не хоче визнавати результати президентських виборів. Але їх заяви, на мою думку, не відображають реальних фактів. Якщо ви відвідаєте Україну сьогодні, то побачите рівень політичної прозорості, яку можна порівняти із західними демократіями».

За словами міністра, з приходом Віктора Януковича до влади в Україні розпочались реальні реформи. Український високопосадовець у деталях розповів присутнім на зустрічі про кроки уряду у боротьбі з корупцією. За словами Грищенка, іншого шляху у проведенні реформ, ніж «діяти, як бульдозер», український уряд сьогодні немає.

Він розкритикував попередній уряд за бездіяльність і заперечив заяви опозиції про те, що нова українська влада проводить вибіркове правосуддя і здійснює тиск на громадських активістів та опозицію.

Присутні в залі представники українського громадянського суспільства з цим категорично не погодились. Ось що зазначив екс-голова адміністрації президента Ющенка Олег Рибачук:

«В країні все відбувається навпаки. Немає діалогу між суспільством і владою. Громадські ради, у тому числі у Міністерстві закордонних справ, це повний абсурд. Про стосунки влади і бізнесу можна запитати у підприємців. Але те, що організатори податкового майдану досі або арештовані, або ходять на допити, як на роботу – це факт.

Те що відбувається в Україні це – використання кримінального права проти політиків. Це визнала європейська спільнота, це визнав Державний департамент. В устах же міністра це звучить як якесь непорозуміння».

Заяви Костянтина Грищенка довели, що українська влада відчуває необхідність пояснювати свої дії перед міжнародною спільнотою, – вважає колишній посол США в Україні, а нині – директор ініціативи з контролю за озброєнням Інституту імені Брукінґса – Стівен Пайфер:

«Факт той, що міністр вважав важливим прибути сюди і більшість свого виступу присвятити поясненню куди рухається демократія в Україні, говорить про проблему іміджу України. Я стурбований тим, що враження про те, що Україна рухається назад у розвитку демократії, ускладнить співпрацю України як з Європейським Союзом, так і з Сполученими Штатами».

Питання куди рухається Україна в контексті демократичного розвитку і справді турбує сьогодні США. Про це заявила присутня у залі спеціальний уповноважений Державного департаменту США Мелен Вервір:

«Коли держсекретар Клінтон була в Україні декілька місяців тому ми піднімали проблему свободи слова та свободи зібрань. Застереження були висловлені президенту Януковичу, ми піднімаємо ці питання постійно. Питання викликає боротьба з корупцією, яка повинна торкатись усіх, а не відбуватись лише проти членів однієї партії. Ми висловили цілу низку застережень. Звичайно ми хочемо бачити Україну, яка розвивається і посилює свою демократію, а не повертається назад».

За словами Мелен Вервір, засідання міжурядової комісії та круглий стіл громадських активістів є спробою налагодити діалог між владою та громадянським суспільством в Україні. І це є тими конструктивними кроками, на яких США хоче базувати свої взаємини з Україною.

  • 16x9 Image

    Мирослава Ґонґадзе

    Керівниця мовлення Голосу Америки у Східній Європі. На додаток до праці на «Голосі Америки», часто виступає як експерт із питань України, Східної Європи та свободи слова на пострадянському просторі. Статті Мирослави друкуються на шпальтах таких світових видань, як Wall Street Journal, Washington Post, NPR, Journal of Democracy. Мирослава є співавтором науково-публіцистичної роботи «Розірваний нерв» про протестний рух в Україні 2000-2004 років.

    З освітою правника, здобутою у Львівському державному університеті, має великий досвід роботи в галузі журналістики та зв'язків із громадськістю. Працювала журналістом, редактором, продюсером, керівником медіа-кампаній в Україні та США у низці політичних і медійних організацій, у тому числі RFE/RL, Інтерньюз, IRI, NDI.

    Серед іншого – Мирослава також здобула освіту у Гарвардському університеті за стипендією Фундації Німана (2018-2019 рр.), була дослідником Університету Джорджа Вашингтона (2003) та володарем стипендії Рейгана-Фасела Національного фонду за демократію (2001). «За видатний внесок у розвиток журналістики, активну громадянську позицію та професійну майстерність» Мирослава Ґонґадзе нагороджена Орденом княгині Ольги.

    Інформувати, поєднувати й об’єднувати людей та ідеї, надихати – такою Мирослава бачить свою місію.

    У вільний від роботи час, якщо такий з’являється, захоплюється подорожами, мистецтвом, фотографією.

    Має дорослих доньок-близнюків Нану та Саломе.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG