Спеціальні потреби

Країни єврозони уклали угоду з Грецією


Дональд Туск
Дональд Туск

У Брюсселі лідери країн єврозони уклали угоду з Грецією про нову програму фінансової допомоги.

Про досягнення домовленостей, які передбачають проведення «серйозних реформ» і допомогу, заявили вранці 13 липня після 17 годин переговорів.

За повідомленням, «компромісну» угоду опрацювали прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас, канцлер Німеччини Анґела Меркель, президент Франції Франсуа Олланд і президент Європейська ради Дональд Туск.

Європейські лідери привітали цей крок, проте дехто з них застеріг, що це лише план, а Греції треба робити серйозні реформи.

Туск заявив, що домовленості дадуть змогу Греції «повернутися на шлях разом з її європейськими партнерами». «Це рішення дає Греції шанс уникнути соціальних і політичних наслідків негативного результату», – сказав Дональд Туск після завершення переговорів.

Він наголосив, що є «чіткі умови, які мають бути виконані».

Президент Франції заявив, що парламент Греції має зібратися для ухвалення нових реформ до середи 15 липня.

Подробиць угоди ЄС із Грецією не оприлюднювали.

Афіни хочуть отримати в рамках третьої програми допомоги 53,5 мільярди євро до 2018 року. Але, за словами дипломатів, гострим лишається питання про те, чи пропозиції реформ самої Греції досить широкосяжні, щоб вона заслужила на цю програму.

Раніше міжнародні кредитори – Європейська комісія, Європейський центральний банк і Міжнародний валютний фонд – уже надали понад 200 мільярдів євро в рамках двох попередніх програм, починаючи з 2010 року, щоб допомогти Греції вийти з глибокої боргової і бюджетної кризи і не дати країні опинитися у стані дефолту, який може призвести й до її вимушеного виходу з єврозони.

Дивіться також: Міністр інфраструктури: Держава віддасть дороги місцевим громадам

Міністр інфраструктури: Держава віддасть дороги місцевим громадам
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:04 0:00

XS
SM
MD
LG