Спеціальні потреби

У Каліфорнії набирає популярності «оренда бабусь»


У Сполучених Штатах рівень безробіття вже кілька років тримається на межі 9%. Особливо важко знайти нову роботу людям у віці понад 50 років. У Каліфорнії нещодавно виникла компанія, яка навпаки шукає людей, зокрема жінок з навичками догляду за дітьми. Засноване колишнім вчителем бюро «Орендуй бабусю» користується популярністю серед батьків, які прагнуть аби їх дитину виховувала досвідчена людина.

З ким залишати дитину, проблема багатьох сучасних батьків. Добре, коли рідні мешкають близько і можуть допомогти. В Анни Марі Колдвел таких родичів не було, тому вона вирішила… орендувати бабусю.

«Вона як член родини. Допомагає приготувати їжу, прибирає, займається дітьми», – каже Анна Марі Колдвел, яка розшукала «бабусю» Джейн Мертес через Інтернет. Як з’ясувалося, в Лос-Анджелесі є компанія, через яку можна знайти жінку з навичками догляду за дитиною. «Бабуся» Джейн виявилася дуже відповідальною людиною:

«Коли працюєш з дітьми, твоя відповідальність і обов’язок – навчити їх чомусь, чого не знають їхні батьки, дати їм можливість подивитися на речі з іншої точки зору».

Старші жінки, на думку Анни Марі, більш надійні помічниці, аніж няні-підлітки:

«У них є знання, великий досвід, впевненість у прийнятті рішень. Зазвичай, вони менше відволікаються, ніж, скажімо, підлітки».

Засновник Інтернет-компанії «Орендуй бабусю» Тод Пліс каже, що ідея відкрити бізнес зародилася в роки вчителювання:

«Я постійно чув ці жахливі історії про те, як няня майже спалила будинок, коли забула вимкнути плиту, на якій підігрівала обід, чи заспала, а діти лишилися на вулиці».

Так і народилася компанія «Орендуй бабусю». Біографію усіх претенденток ретельно перевіряють, проводять інтерв’ю. Компанія не тільки допомагає батькам з нянями. Власники собак також можуть через них знайти людину, яка догляне за домашньою твариною під час відсутності господарів. За роботу платять від 14 до 20 доларів за годину. Тод каже, що бажаючих працювати більш ніж достатньо:

«Економіка погана, і я бачу це. Бабусі часто плачуться мені по телефону, що в теперішніх умовах не можуть знайти роботу».

Згідно зі офіційною статистикою, безробіття серед американців, яким за 55, нижче ніж серед молоді. Усе ж це два мільйона американців, які не можуть знайти роботу. Більшість з них – професіонали: вчителі, адвокати – люди, які десятиліттями працювали у корпораціях.

«Хочемо ми цього чи ні, але дискримінація за віком існує. Компанії ніколи цього не визнають. Але я бачу цих жінок обізнаних і досвідчених не тільки у догляді за дитиною, але й у реальному світі», – каже Тод Пліс.

Добра новина у тому, що є величезний попит на оренду бабусь. Заявки на роботу «бабусею» можуть подавати не тільки американки, але й жінки з різних куточків світу.

Завдяки успіху концепції, компанія «Орендуй бабусю» вже почала поширюватися за межі Каліфорнії. Вклавши від 20 до 30 тисяч доларів, кожен бажаючий може стати частиною компанії, відкривши її відділення у своєму місті.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG